5 entry daha
  • unutulmayacak tarih 9 ocak 1905 - kanlı pazar 1904'te sahte bir isçi örgütü kurmuş olan papaz gapon adında bir provakator, rusya'nın en büyük sanayi kenti st.petersburg'un en büyük fabrikası olan putilov'da grevin başladığı 9 ocak 1905 günü, kendi örgütü aracılığıyla taleplerini çar'a duyurmak üzere, ellerinde çarın resimleri ve kilise'nin bayrakları ile 140 bin kadar isçiyi kışlık saray'a sessiz bir yürüyüş yapmaya ikna etti. provakasyonu fark eden bolşeviklerin uyarısı para etmeyince onlar da işçilerle birlikte yürümek zorunda kaldılar. üzerlerine ateş açıldı ve 5 binden fazla isçi yaşamını yitirdi. ayni gün aynı saatlerde moskova'nın kuzey batısında bugünkü adıyla ulitsa 1905 goda istasyonun olduğu yerde, aynı amaçla ayaklanan isçiler kremlin sarayına yürümek istedi. bolşevikler ile kanlı çatışmaya giren isçiler, yine bugünkü adıyla barikadnaya olan bölgede bolşeviklerin kurduğu barikat ile karsılaşarak büyük kayıp verdiler. üstlerine açılan ateşle 3 bin kişi yaşamını yitirdi. 1905 devrimini başlatan işte bu katliam oldu. 9 ocak 1905'teki bu işçi katliamı kanlı pazar diye bilindi ve her yıl anıldı.

    bu kanlı pazar anısına, bugünkü adıyla anılan ve 1972 de açılan ulitsa 1905 goda* istasyonu ve barikadnaya* istasyonu adı verildi.

    mimar pogrebnoy, sanatçı k.korolev'a ait. ana salon kırmızı mermerlerle kaplı. duvarlardaki frizler seramik üstüne bronz ve altın kaplama anıtlarla süslenmiştir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap