8 entry daha
  • 'günaha son çağrı' diye tercüme edilmişse de -bence- 'son tamah' veya 'isa'nın son tamahı' şeklinde bir çeviri hem romanın aslına, hem de 'temptation' kelimesinin manasına daha yakın olabilir.
    film çevrildiği zaman kıyamet kopmuş, bazı sinemalar kundaklanmış, oyuncular vs... tehdit edilmiş ve hatta bazı ülkelerde film yasaklanmış veya protesto edilmiştir.
    yanlış hatırlamıyorsam, ülkemizde de bu film ancak festival programında gösterilmiştir.
    filme duyulan tepkinin kaynağı ise 'çıplak isa' olmaktan ziyade; var olan hıristiyan teolojisinin isa peygamberin öğretisinden tamamen farklı olduğu ve hatta onun öğretisine rağmen uydurulduğu iddiasıdır.
    islam alemindeki tepki, tabii ki; peygamberin çıplaklığı ve tamahında odaklanıyordu. zira müslümanlar ne kilise kurumundan kendilerini mesul hissediyorlardı, ne de yapılan eleştiri onları rencide ediyordu! fakat peygambere için çizilen; uhreviyyetten ziyade şizofrene yakın karakter ve en sonunda 'çırılçıplak' şeviştirilmesini saygısızlık olarak addettiler. bu yüzden film hıristiyan alemi kadar, islam dünyasında da lanetlendi.
    herşey biryana, -sanırım- filimin yapımcıları için tüm bu gelişmeler sürpriz olmadı. hatta belki de amaçlanan da buydu.
    kiliseyi eleştiren daha bir çok filim çekildiyse de, benim kanaatim en cürretkar olanı bu filimdir. fakat en esaslı olanı montrealli isadır.
    ayrıca
    (bkz: stigmata) en eğlenceli olanı
    (bkz: amen) en çarpıcı olanı
    (bkz: günahkar rahibeler) en gerçek olanı
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap