105 entry daha
  • gogol'ün gerçeküstü hikayesi.

    --- spoiler ---

    burun kelimesinin rusça karşılığı olan "nos"un tersten hali "son" rüya ve uyku demektir.

    hikayenin ikinci bölümünün başında kahramanımız (kendi deyimiyle binbaşı) kovalev uyanır ve burnunu yerinde bulamaz, hikayenin sonunda ise yine uyanır ve burnu yerindedir. hikaye içinde kovalev'in burnunu nevskiy caddesinde kendinden üst rütbede bir memur kisvesinde görüp insan şeklindeki burnunu tanıyabilmesi olayın rüyada geçtiğini destekler.

    hikayede burun simgeseldir ve bana göre simgelediği şey kovalevin hayallerine ulaşmasını sağlayan araçtır. bir iki örnekle açıklamaya çalışayım :
    örnek 1) kovalev kazanskiy katedralinde güzel bir kız görür ve hemen onu elde etme hayaline kapılır ancak tam yeltenecekken burnunun yerinde olmadığı aklına gelir ve hayalkırıklığına uğrar.
    örnek 2) kovalev'in elit kesimden soylu hanımlarla ahbaplığı vardır ki bu hanımlardan biri kızını kendisine vermek niyetindedir. kovalev sık sık bu hanımların evlerine ziyarete gitmektedir ancak artık burunsuz bir şekilde evlerine gidemeyeceğini düşünür.

    şimdiye kadar vermiş olduğum örnekler kovalev'in bayanlarla olan ilişkisindeki engelin burnunun yokluğu olduğunu gösterip; kimi yorumcuların dediği gibi burnun penisi, yokluğununsa iktidarsızlığı simgelediğini düşündürse de bence doğru bir çıkarım olmaz çünkü:

    örnek 3) kovalev bakanlıkta iyi bir mevki kapma hayalindedir ve burnunun kaybolmasıyla beraber bu hayalide kaybolmuştur.

    gogol hikayesinde bunları anlatırken dönemin düzeni ile aşağılarcasına alay eder. ancak vurucu nokta son sayfada meydana çıkar ve gogol direk okuyucuyla konuşmaya başlar. hikayenin olağandışılığından, yazarların nasıl olur da böyle faydasız konulardan bahsettiğini söylerken ama altında yatan başka bir anlamda var mıdır acaba diyerek okuyucuyla alay eder resmen. okuyucuyu, "çok derin bir anlam çıkarma isteği" ile "aman canım sadece bir rüyaymış düşüncesi" arasında dumur bir noktada bırakır.
133 entry daha
hesabın var mı? giriş yap