4 entry daha
  • birleşmiş milletler tarafından kitle imha silahı olarak kabul edilmiş olan kimyasal. bölgemizde daha önce 1998'de halepçe'de ırak yönetimi tarafından kürtlere karşı kullanıldı ve tahmini olarak 5.000 kişinin ölümü, 10.000 kişinin sakat kalması ile sonuçlandı.

    sarin sinirlerin kasları uyarmasını sağlayan asetilkolin molekülünün (bkz: nörotransmiter) sürekli aktif halde olmasına ve kasların devamlı kasılmasına neden olur. bunu asetilkolini, gerektiğinde parçalayan asetilkolin esteraz enziminin çalışmasını geri dönüşümsüz biçimde engelleyerek gerçekleştirir.

    sarin gaz halinde ortama bırakılır, solunum yolu ya da ciltten emilerek vücuda girer.

    zehirlenen kişide başlangıçta karın ağrısı, bulantı, kusma, salgılarda artış (tükrük, gözyaşı, burun ve bronş sekresyonları), terleme, nefes alamama, kalp atışlarında yavaşlama gibi belirtiler görülür. daha sonra kasların devamlı kasılması nedeniyle istemsiz kas titremeleri, konuşma güçlüğü, sara nöbetleri, istemsiz idrar yapma ve dışkılama, solunumun durması ve ölüm gerçekleşir.

    kimyasal silah olarak kullanıldığında zehirlenme ve ölüm arasındaki süre 1 dk kadardır.

    zehirlenen kişiye nasıl yardım edilebilir?

    - kişinin üzerindeki tüm giysilerin çıkartılması gerekir.
    - ciltteki zehiri uzaklaştırmak amacıyla cildin sodyum bikarbonat solüsyonu ya da bu bulunamıyorsa sabun gibi bazik bir maddeyle ve bol suyla yıkanması yardımcıdır.
    - bu arada tıbbi yardım ekipleri atropin ve pralidoksim gibi ilaçlarla müdahalede bulunur.
    - zehirlenme ve ölüm arasındaki süre çok kısa olduğundan, yukarıdaki müdahaleler ile hastaların çok az bir kısmı kurtarılabilir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap