2 entry daha
  • 1930 doğumlu iranlı sinema oyuncusudur.

    sinematürk yazarı eylül fırtınası tarafından kaleme alınmış bir değerlendirme yazısı aşağıda görülebilir.

    türk sineması'nın gelmiş geçmiş en başarılı "loser" karakterlerini canlandırmış,az sayıdaki filmdeki akılda kalıcı oyunculuğu ile sinemamızda iz bırakmış iran'lı oyuncudur.
    ilk bakışta oldukça kaba,hoyrat,antisosyal,yüreği nasırlaşmış,acıma sız bir karakter olarak çizilen rıza usta (deprem) ve nazım usta (baraj) karakterlerine muhteşem oyunculuğu ile derinlik ve ruh kazandırmış, donuk ve duygusuz yüz ifadesinin altında yatan yürek burkucu bir yalnızlığı, sevgiye olan hasreti olanca hüznü ve gerçekliği ile verebilmeyi başarabilmiştir.
    deprem ve baraj filmlerini çekici kılan başlıca unsur ne dayanılmaz güzelliği ile arz-ı endam eden türkan şoray,ne de kadir inanır ve tarık akan'ın varlığı,karizmasıdır.
    bu filmleri benzerlerinden(dila hanım,cevriyem,bodrum hakimi,devlerin aşkı vb.)ayıran en önemli fark,o dönem sinema anlayışı çerçevesinde beklenmeyecek derecede gerçekçi ve titizlikle çizilmiş, nasır melek'in unutulmaz oyunu ile ete kemiğe bürünmüş bu iki birbirinin benzeri ve kaybetmeye mahkum karakterin filmin odak noktasını oluşturmasıdır.
    nasır melek,bu iki filmde de starların önüne geçmiş ve bir başka ifade ile "rol çalmıştır". "

    www.sinematurk.com/'dan alıntıdır.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap