8 entry daha
  • cumhuriyet dönemi reformlarının ön çalışmalarının, temel atmalarının gerçekleştiği bir dönemdir. özellikle eğitimde batılılaşma ve buna bağlı olarak kısmen laikleşme/sekülerleşme anlamında büyük atılımlar yapılmıştır (medreselerin varlığını sürdürmesiyle birlikte modern okullar açılması, ilköğretim okullarının parasız ve zorunlu hale getirilmesi gibi).
    ittihat ve terakki'nin abdülhamit'in istibdatdönemini darbeyle sona erdirerek yönetimi ele almasıyla başlayan bu dönemde, temel vizyon batılılaşma olarak belirlenmiştir. 1. meşrutiyet'te de genç osmanlıların amacı buydu fakat halk tabanında karşılığını bulamamıştı. bu durumun 2. meşrutiyet'te kısmen değişmesinde abdülhamit'in uyguladığı mutlak monarşiye dayanan baskıların ve yasaklamaların, ek olarak ekonomik vahametin halkta uyandırdığı bıkkınlığın sebep olduğundan bahsedilmektedir. yani bu fransa'ya sürülmüş/eğitim görmüş genç subayların (jön türklerin) sahip olduğu batılılaşma vizyonu halk tabanında sürecin başında bulduğu desteği halktaki batılılaşma isteğine değil -ki zaten böyle bir istek ağırlıkta değil-, mevcut durumun kötü olmasına borçludur. kaldı ki darbe sırasında subaylara destek veren erlerin motivasyonu kendilerinin ve ailelerinin bulundukları fakir durum, yırtık kıyafetleri ve alamadıkları maaşlarıdır.

    ilgili yararlı bir makale - yeni türkiye (1908 devriminin ardından) -leon troçki : http://www.sendika.org/…minin-ardindan-leon-trocki/
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap