1 entry daha
  • rusya, osmanli imparatorlugu'ndaki butun slav azinliklari kiskirtmak istemekte, balkanlar'da kendine yer edinmek icin butun gayreti gostermektedir.

    rus cari peter, moldavya ve eflak prensliklerini egemenligi altina almak istemekte ve bu ulkeleri kiskirtmaktadir. rusya'ya karsi isvec'in verdigi poltova savasinda yenilen isvec generali charles ise, careyi osmanli topraklarina siginmakta bulur.

    butun bu gelismelerin uzerine osmanli, rusya'ya bircok elci gonderir. ancak carles'in pesinden gelen rusya ordularinin, osmanli topraklarina girmeleri, osmanli'nin cok sert bir yanit vermesine neden olur. 1711 senesinde rusya'ya karsi savas acilir.

    baltaci mehmet pasa, ayni zamanda donemin vezir-i azam'i, 100.000 kisilik bir ordu ile eflak'a dogru yurur. bu sirada karadeniz uzerinden de donanmalarini yardima getirmeyi ihmal etmez.

    rus cari peter, moskova'da bulunan carice birinci katerina'ya, durumu bildiren bir mektup gonderir. isvec krali ve kirim hani ise, savasin gerekliligi uzerine baski yapmaktadirlar.
    boylece savas baslar. osmanli ordusu, pek de kisa sayilmayacak bir surede de olsa, tarihinin son zaferlerinden birkacini almayi basarir. ancak baltaci, yenicerilerine guvenmediginden dolayi ve yeni saldirilarin geleceginden korktugu icin 21 temmuz 1711 yilinda carice katerina'nin isteklerini kabul eder. bunun uzerine prut antlasmasi imzalanir.

    bu anlasmanin karsiliginda charles, isvec'e geri donebilecek, rusya ise buna karismayacaktir. azak kalesi ise osmanli'ya geri verilecektir. bunun karsiliginda rusya'nin istanbul'da bir elcisi bulunmayacaktir.

    hemen ardindan osmanli, mora adasi'nin tekrardan alinmasi yonunde girisimlerde bulunmaya baslar.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap