6 entry daha
  • vakti zamanında mekke şerifi, hicaz kralı.

    1916'da ittihat ve terakki cemiyetinin politikalarını bahane edip, ingiliz ve fransız paşalarının sözünü dinlemiş ve arap isyanı çıkartmış mekke şerifi. daha sonra kendi halkına ihanet edip bir hicaz krallığı -ingiliz ve fransız güçleri tarafından yaratılmış bir krallık- kurmuş, tüm arapları tebaası ilan etmiştir.

    bu süreçte rusların bolşevik devrimi ardından gizli antlaşmaları ifşa etmesi ve sykes-picot anlaşmasında hüseyin'e vaat ettiklerinin aksine hükümler bulunması sonucu hüseyin amma ağlamış, buna cevaben ingiliz yüksek komiseri ''tamam şerif hallederiz sıkıntı yok'' babında kaçamak cevaplar vermiştir.

    olayların gelişimini pek de yakından takip edemeyen osmanlı devleti ise iki tarafa da karşıt propagandalar yapmakla yetinmiştir. interessante.

    hatta yine bu adam, 1924'de hilafetin kaldırılması ardından yine şark kurnazlığına çok güzel bir örnek sergilemiştir. ''mekke ve medine benim krallığım altında, o zaman da ben halifeyim ulan!'' diyerekten kendini halife, demigod, commander in chief ve bilimum havalı sıfatlara sahip makamların hakimi ilan etmiş, ama suudi'ler bu yeni halifeye, sen anca kıçımızın kenarının halifesi olursun diye rest çekmiştir.

    çocuklarının ikisi suriye ve ırak'ın kralı faysal bey hazretleri ve ürdün kralı 1. apo'dur.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap