5 entry daha
  • şeytan ayrıntıda gizlidir sözünü tescilleyen devlet. weimar cumhuriyeti demokratik bir cumhuriyet olarak kurulmuş ve belki de o zamana kadar görülmüş en özgürlükçü anayasa olan weimar anayasası kaleme alınmıştı. ancak, anayasanın 48. maddesi alman devletinin kamu güvenliği ve düzeni bozulduğunda veya ciddi tehlikeye düştüğünde, cumhurbaşkanına anayasanın temel özgürlükleri içeren 114,115,117, 118,123, 124 ve 153 nolu maddelerini askıya alma hakkı tanıyordu. (tabii bu tanımı yorumlamak cumhurbaşkanın subjektif bir yetkisiydi).

    cumhurbaşkanı hindenburg'un bu yetkiyi kullanması, aslında hiç sevmediği başbakan hitler'in önünü açmış, hitler bu maddenin özgürlükleri kısıtlama ile ilgili kısmını istismar etmiş ve 1933'ten itibaren ülkede nazi rejimi tesis etmiştir. hindenburg öldükten sonra ise gleichschaltung'u ilan ederek ederek cumhurbaşkanlığı ile başbakanlığı şahsında birleştirmiş ve ülkenin tek lideri olmuştur.

    tek başına sebep gösterilemese bile, aslında anayasa da bir detay gibi gözüken 48. madde almanya'yı nazi rejimine sürüklemiştir.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap