• notaların kardeşliği kanıtlandı / celal başlangıç

    ...
    gecenin karanlığı zifiri. uğursuz uğursuz havlıyor köpekler, görünmeyen düşmanlarına. dağların binlerce kuşu, böceği ıssızlığa ıslık çalıyor. uzaktan yakına doğru geliyor ayak sesleri. belli ki yerdeki kar buza kesmiş. 'kürt kürt' olmasa da 'kart kart' basıyorlar kara.
    giderek yakınlaşıyor uzaktaki türkü.
    "şu dersim'in dağları vay..."
    daha bir yanımızda söyleniyor artık:
    "yiğitlerin odağı vay..."
    dağdaki kuş ve böcek, yakındaki köpek, yerdeki ayak sesleri karanlığı usulca paylaşırken birbirleriyle, büyük bir cayırtı kopuyor. g-3 piyade tüfekleri yırtıyor gecenin karanlığını. kalaşnikoflar yanıt veriyor. belli ki birileri vurulup düşüyor. aynı toprakların çocukları karşı karşıya geliyor gecenin uğursuzluğunda.

    bir helikopter geliyor gökyüzünün karanlığını 'par par' parçalayarak. bomba atıyor yerdeki kalaşnikoflulara. çok uzun, belki de çok kısa bir sessizlik... ardından yaylılar, vurmalılar, telliler gerisini getiriyor türkünün:
    "güne durmuştu gece/canlar pusuya düşünce/yırtılıyordu sessizlik/gerillanın mermisiyle..."
    dersim'de 'dağda silahlı gezen arkadaşlar' yaptıkları besteyi sıradan bir teybe okumuşlar. yazıp kasetin üzerine 'kalan müzik, istanbul', göndermişler hasan saltık'a.
    o daha bu eline geçen, dağda, belki de munzur dağları'nda bir mağarada kaydedilmiş türküyü ne yapacağını düşünürken bir hafta sonra bir haber geliyor. kasedi doldurup gönderen arkadaşlar, çıkan çatışmada öldürülmüş.

    hasan bu türküyü albüme koymaya karar veriyor. kasetteki türkünün artık yaşamayan sahiplerine ait orijinal sesi koyuyor albümün girişine. üzerine de; dağlardaki kuşların, böceklerin, köydeki köpeklerin; kalaşnikofların, g-3 piyade tüfeklerinin, helikopterlerin, bombaların seslerini bindiriyor. son patlayan bombadan sonra da grup yorum'un o muhteşem müziğiyle yeniden başlıyor türkü.
    ...

    http://www.kalan.com/…/dergi/dergi.asp?t=3&yid=8436
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap