2 entry daha
  • 29.fatih sultan mehmet ile arnavut ya da fransız asıllı gülbahar hatun' un oğludur.
    istanbul' da tahta çıkan ilk padişahtır.
    tahttan indirilen padişahların da ilkidir.
    cülusu sırasında ve saltanatının sonunda yeniçeri ayaklanmaları olmuştur.

    padişah oluncaya kadar 27 yıl boyunca amasya şehrinde kalan ikinci bayezid, burada afyon ve içki bağımlısı oldu.
    otlukbeli savaşı' nda sergilediği beceriksizlik yüzünden fatih gözünden düşen ikinci bayezid taht umudunu yitirdi.
    fatih' in 1481' deki ani ölümü neticesinde, kardeşi cem' den daha önce istanbul' a varan ikinci bayezid tahta oturdu.
    tahtta hak iddia eden ve ayaklanan kardeşinin topladığı orduyu 1481 ' de yenişehir ovasında bozguna uğrattı. 1482 ' de tekrar şansını deneyen ancak yine başarısız olan cem sultan rodos şövalyelerine sığındı. rodos şövalyeleriyle anlaşma imzalayan ikinci bayezid, kardeşinin korunması ve giderleri için yılda 45 bin duka altını vermeyi kabul etti. barışçı bir politika izleyerek, cem sorununun istanbul' a yönelik bir haçlı seferine dönüşmesini önlemeye çalıştı.
    cem' in oğlu oğuzhan' ı boğdurtan, cem yanlısı gedik ahmet paşa' yı idam ettiren ikinci bayezid 1483' te sofya ' ya giderek bosna - hersek sorununa eğildi. hersek tamamıyle osmanlı egemenliği altına alındı. 1484' te boğdan topraklarına girildi, akkirman ele geçirildi.
    1486' dan itibaren doğu' da, çoğu osmanlı kuvvetlerinin yenilgisiyle sonuçlanacak olan sınır savaşları başladı. bu savaşlar 6 yıl sürdü, 1491' de adana ve tarsus memlüklere bırakılarak barış sağlandı.
    batı' da 1492' den sonra macaristan, lehistan ve venedik' le imzalanan antlaşmalarla sağlanan barış ortamı 1498 yılına kadar sürdü. bu barış döneminde cem sultan napoli' de öldü. ( 1495 )
    cenazesi ancak 1499' da getirilebildi.
    1498' de venedik' e savaş açıldı. inebahtı, modon, koron ve navarin kaleleri fethedildi. 1502 ' de ateşkes anlaşması yapıldı...1503' te venedik eskiden olduğu gibi yılda 10.000 duka altını vergi ödemeyi kabul etti. buna karşılık venedik türk karasularındaki ticaret ayrıcalıklarını elde etti.
    ikinci bayezid' in ispanya' daki gelişmelere müdahalesi, endülüs araplarını ve ispanyol yahudilerini engizisyondan kurtarmaya çalışması, akdeniz havzasındaki barışı tesis etmeye çalışması, istanbul ' un ekonomik ve sosyal yaşamını uzun vadede etkileyen sonuçlar doğurdur. ancak bayezid anadolu' da valilik yapmasında rağmen, fatih zamanından bu yana güçlenen ulema sınıfının, anadolu kökenli olmayan yöneticilerin etkisiyle anadolu ve doğu' nun sorunlarıyla ilgilenemedi. istanbul ve anadolu arasındaki sosyal ve kültürel farklılaşma bayezid' in iktidarı sırasında pekişti.
    şahkulu ayaklanması bu dönemdedir.
    bayezid' in uzun hükümdarlığı boyunca, halkın kendisini uğursuz saymasına sebep olan birçok felakette yaşanmıştır.
    bayezid, saltanatının son iki yılında, olgunluk çağına gelmiş oğullarının taht kavgasına tanık oldu.
    padişah, şehzadeleri , ahmed, selim ve korkud' la uzlaşma yolları aradı. selim' in 1511 ' de istanbul' a yürüyüşü ve babasıyla savaşı göze alması, amasya valisi ahmed' in maltepe' ye gelmesi, yeniçerilerin eyleme geçmesine sebep oldu. şehzade selim istanbul' a davet edildi. selim, 1512' de istanbul' a girdi. ve bayezid tahtı selim' e bıraktı. gelişmeleri izleyen korkud gizlice istanbul' dan ayrıldı. istanbul' dan ayrılan eski padişah bayezid çorlu yakınlarında abalar köyü' nde öldü. ( 1512 )

    hattat ve şair olan ikinci bayezid, şiirlerinde adlî mahlasını kullanmıştır.
    sofî / sofu bayezit olarakta bilinir.
    oğulları; şehinşah, ahmed, abdullah, alemşah, kamerşah, korkud, selim, mehmed ve mahmud ' dur.

    saltanatı, 1481 - 1512 yılları arasındadır.
    tema :
    (bkz: osmanlı şehzadeleri)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap