• (50 karakter sınırı olmaksızın: "en popüler şarkısı en güzel şarkısı olmayan müzisyenler/gruplar")

    çok süper, mükemmel şarkıları olan, ancak buna karşılık daha sıradan, sadece 'güzel' olan şarkıları popüler olmuş müzisyenlerdir. var böyle bir olay. adamların bir şarkısını biliyorsun ezelden beri, çünkü o şarkısı çok popüler. diyorsun ki "eh güzel şarkı be, dur bakalım bunların daha ne gibi şarkıları var" ve araştırmaya koyuluyorsun. üç beş tane dinleyip iyice araştırdıktan sonra bir de bakıyorsun ki aradan birkaç şarkı çıkıyor, dehşet bişey. o en popüler olan şarkıyı ezer geçer. ama yine de fazla insan tarafından bilinmiyor, öteki sıradan şarkı kadar takdir toplamıyor.

    bunun bana göre birkaç sebebi var: muhtemelen en önemlisi; video klipler. grupların klip çektiği şarkılar haliyle büyük kitlelere ulaşıyor ve insanlar o şarkıları seviyor, onları bildikleri için. belki arada daha güzel şarkıları vardır o grubun ama dinleyicilerin çoğu pek araştırıcı olmadığı için, sadece klipli şarkıları biliyorlar. ha, grup neden en güzel şarkısına klip çekmez de daha sıradanlara çeker, o bir muamma (plak şirketleriyle alakalı). başka bir sebepse popüler kültür. yani bir şarkı bir şekilde (belki tesadüfen) popüler olmayıversin, herkes onu dinliyor ve daha baba şarkılara fırsat gelmiyor. yine dinleyicilerdeki yetersiz müzik zevki de ayrı bir sebep. müzikal açıdan çok güzel, etkileyici bir şarkıyı yorumlayamıyor dinleyiciler ve onun yerine kulağa biraz hoş gelen, nakaratı akılda kalıcı, tercihen eski sevgiliden bahseden şarkıya gönül veriyorlar. bunlarla ilintili olan başka sebepler de vardır ya, neyse...

    şimdi de sıra bu tarz müzisyen/gruplara, popüler olan ile (bence) aslında daha güzel olan şarkılarıyla örnekler vermekte. popülerlik kriteri olarak da, ekşi sözlük'te, o şarkı başlığının altındaki entry sayısını yazacağım parantez içinde. ha, "en güzel şarkı" elbette göreceli bir kavramdır ama, her şarkıya bir de youtube linki vereceğim (şarkı ismine değil, sayıya koydum linkleri, şarkı başlığına tıklanabilsin diye). müzikal açıdan şarkıları doğru kritik edebilirseniz bunların çoğunda bana katılacağınıza inanıyorum.

    metallica için; astronomy (47) gibi bir şarkı* varken nothing else matters'ın (177) popüler olması gibi.

    guns n' roses için; breakdown (57)* gibi bir şarkı varken don't cry'ın (100) popüler olması gibi.

    the cranberries için; ridiculous thoughts (22) gibi bir şarkı varken zombie'nin (78)* popüler olması gibi.

    the beatles için; i want you she's so heavy (44) gibi bir şarkı varken let it be'nin (75) popüler olması gibi.

    nirvana için; where did you sleep last night** (91) gibi bir şarkı varken smells like teen spirit'in (133) popüler olması gibi.**

    mor ve ötesi için; re (94)* gibi bir şarkı varken bir derdim var'ın (228) popüler olması gibi.*

    bob dylan için; desolation row (11) gibi bir şarkı varken knockin' on heaven's door'un (78) popüler olması gibi.

    red hot chili peppers için; venice queen (14) gibi bir şarkı varken otherside'ın (72)* popüler olması gibi.

    sting için; mad about you (117)* gibi bir şarkı varken englishman in new york'ın (132) popüler olması gibi.

    daha örnekler çoğaltılabilir elbet.

    not: linkler ölürse haberdar ediniz.

    not: başkası açığımı bulmadan bir de itirafta bulunayım; bu konsept ve verdiğim örneklerin bana öyle gelmesinin bir sebebi de, şu en popüler olan şarkının, çok fazla maruz kalındığından dolayı biraz bayması, öte yandan 'daha güzel' diye öne sürdüğüm şarkıdaki nispeten tazelik* olabilir. ama olabildiğince objektif olmaya çalıştım ben. inanıyorum ki fazla sapmadım.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap