7 entry daha
  • rıfat ılgazın tam otobiyografik olmasa da kendi hikayesini anlattığı roman ve başrolünü tarık akanın oynadığı filmdir.

    kitabın konusu rıfat ılgaz'ın sınıf adlı kitabının toplatılmasıyla başlayan ve 2. dünya savaşı döneminde, inönünün denge siyasetiyle biraz da cadı avına dönen solcuların toplatılması sırasında, kaçışıdır. yasaklanan kitap nazım hikmetin soy adının tersten okunup türlü türlü anlamların çıkarıldığı dönemde, kırmızı kapaklı üstüne üstlük sınıf ismini taşımakta ve bu da yetmezmiş gibi devrim kitabevi tarafından basılmıştır. içindeki şiirlere bile bakmaya gerek kalmadan etrafına suç yaymaktadır. neyse ki gereği yapılıp toplatılır ve yazarı da solculuktan aranmaya başlanır. rıfat ılgaz hali hazırda raporlu hastadır ciğerlerinden ve mahkemeye gönderilene kadar geçen sürede geçeceği işkenceden korkmaktadır. kaçabildiği kadar kaçar. kitap hem konusu hem yansıttığı dönem ile sıkmadan okunuyor ve çok şey katıyor insana.

    film ise kitapta kafamda kurduğum atmosferi birebir yansıtıyordu. kitapta karakterin düşünceleri büyük önem taşıyor, bunun yanında dönemin siyasi tartışmaları da var, film ise kitaptaki olayları neredeyse aynen yansıtmış ama bunlar hep yüzeysel kalmış haliyle. karakterleri tanıyamıyorsunuz hızlı ilerliyor film. o yüzden önce kitabın okunması seyir zevkini katlayacaktır. kitaptaki belli olaylar filmin başlarında aynen aktarılırken sonlara doğru, herhalde makara mı bitiyodu artık neyse ,kitap ile film farklı ilerliyor biraz . yine de kitaptan bağımsız çok güzel bir filmdir.
51 entry daha
hesabın var mı? giriş yap