4 entry daha
  • gunlugunde ilham verici sozler bulunduran cagimizin bir kahramani. kitabin ismi cok iyi secilmis bu arada (bkz: zamanimizin bir kahramani) kitaptan bir kac guzel kesit sunmak okumak isteyenler icin faydali olabilir. buyurun burdan.

    "tutkular dusuncelerin ilk asamasindan baska bir sey degildir: onlar genc kalbin malidir ve kim butun omrunce onlarla heyecanlanacagini saniyorsa budaladir; bir cok sakin nehir, gurultulu selalelerle baslar, oysa bunlardan hic biri ziplayip kopurerek denize kadar akmaz. ama bu sessizlik cogunlukla, buyuk, ama gizli bir gucun isaretidir; duygularin ve fikirlerin dolgunlugu, derinligi, cilgin egilimlere engel olur; ruh istirap ve sevgi duyarken kendinden kesin bir hesap sorar ve bunun boyle olmasi gerektigine inanir. o bilir ki firtina olmasza gunesin surekli isiis kendisini kurutur; kendi hayatinin icine isler; kendi kendini sevgili bir evlat gibi oksar ve cezalandirir. bir insan ancak kendi kendini tanimanin bu yuksek haline erisince tanri`nin adaletini olcup bicebilir."

    "nese!.."evet ben, artik hayatin, yalniz mutluluk aranilan, kalbin her hangi bir kimseyi siddetle, tutkuyla sevmek ihtiyaci duydugu o devresini gectim: simdi sadece sevilmek istiyorum, hem de pek az kimseler tarafindan; hatta oyle saniyorum ki bir tek devamli bagimlilik bana yeterdi: kalbin zavalli aliskanligi!"

    "bu munasebetle werner gecenlerde kadini, tasso`nun kurtarilmis kudus adli yapitinda bahsettigi tilsimli ormanla kiyas etmisti. ilk adimini atar atmaz uzerine her taraftan oyle korkular yagar ki allah korusun: gorev, gurur, edep, kamuoyu, alay...yalniz bunlara bakmadan ilerlemeli; canavarlar, birer birer kaybolur, senin onunde sakin ve aydin bir cimenlik acilir, bunun ortasinda yesil mersin cicek acmaktadir. ama daha ilk adimlarda kalbin titrer, geri donersen, felakettir!"
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap