5 entry daha
  • ss'e bağlı cinayet birlikleri.
    doğu cephesinde ilerleyen wehrmacht birliklerinin arkasından hareket ederek, yahudi ve partizanları öldürme görevi ile kurulmuştur. 4 grupdan oluşur. aslında 2 grup daha planlanmıştı. bunlardan biri ingiltere'de görev yapacaktı ancak ayıbalığı harekatının iptal olması ile bu grup oluşturulmadı. kurulması planlanan diğer grup ise ortadoğu'da faaliyet gösterecekti. afrika cephesindeki çarpışmalar almanların lehine sonuçlansaydı, muhtemelen ortadoğu'da da katliamlar yapacaklardı. zira hitler'in planına göre, yahudi temizliğinin 1948 yılına kadar bitmesi hedeflenmişti.

    her grubun başında üniversite eğitimi almış, yabancı dil bilen, klasik müzik hayranı birer subay bulunurdu. girdikleri köylerde yakaladıkları yahudi ve partizanları acımadan öldürüyorlardı. genellikle büyük bir mezar kazdırırlardı kurbanlarına, sonra da onları mezarlara koyar, sırayla öldürürlerdi. yaptıkları bu katliamları hem kamera hem de fotoğraf makineleri ile kayıt altına alırlardı. bu katliamları da şölen havasında yaparlardı. kendilerini kurtarıcı olarak gören yerel halkın bir kısmı da bu şöleni neşe içerisinde seyrederdi. katliamlarını izlemeleri için heinrich himmler'i çağırdıkları zamanlar da olmuştur. bu gruplardan litvanya'ya gidenlere pek iş düşmemiştir. zira katı katolik olan ve yahudilere pek de iyi gözle bakmayan letonya halkı, ölüm timlerinin gelmesiyle aldıkları cesaret ile katliamları bizzat kendileri gerçekleştirmiştir.

    ilerleyen dönemlerde bu grupların kullandığı metod terkedilmeye başlanmıştır. adam öldürmekten bitap düşen askerlerin psikolojilerinin de bozulduğu ileri sürülerek, yeni katliam tarzları düşünülmeye başlandı. öncelikle ölüm kamyonları fikri uygulandı. gaz odası görevi gören kamyonlara yahudiler doldurularak öldürüldü. bu yeni yöntem hem daha masrafsız hem de daha hızlıydı. ancak bu fikirden de vazgeçildi ve herkesin bildiği devasa kamplar kuruldu.

    bilinenin aksine yerel halkın hepsi tarafından da lanetlenmemiştirler. özellikle litvanya ve belarus civarında bu birliklere büyük katılımlar olmuştur. hatta yüksek rütbeli slavlar da yer almıştır bu grupların içerisinde. bu slavlar hem bölgeyi tanıdıkları için hem de bölge lisanlarını bildikleri için, ölüm timlerine bayağı yardımcı olmuşlardır. hatta letonyalı olup bu ölüm timlerinde görev alanların geçtiğimiz yıllarda biraraya gelip, gururla geçmişlerini andıklarına dair bir haber görmüştüm.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap