3 entry daha
  • kan uyuşmazlığı durumunda yapılan iğne. kadının kan grubunun negatif, erkeğinkinin pozitif olduğu durumlarda bebek pozitif olduğunda anneyle bebek arasında eritroblastosis fetalis dediğimiz durum ,yani kan uyuşmazlığı görülecektir.

    bebek anne karnında beslendiği sırada plasentada bir çatlak olursa bebekten anneye geçen kandaki rh (+) faktörünü tanımayan anne, ona karşı antikor oluşturur. bu antikorlar göbek kordonuyla bebeğe geçtiğinde bebeğin sağlık durumu tehlikeye girer.

    bu nedenle doğumdan sonraki ilk 72 saatte anneye rhogam iğnesi yapılır. 2. çocuğu korumak adına.

    bu risk miadında gebeliklerde geçerlidir. düşük gibi durumlarda, gebelik henüz çok erkenken düşük gerçekleştiyse risk de çok azdır. bu gibi durumlarda 300 mikrogramlık doz yerine 50 mikrogramlık doz uygulanabilir. ya da yaptırmakla yaptırmamak arasında kalındıysa yaptırılabilir zira o iğnenin bir zararı yoktur.

    bunun tam tersi, yani annenin pozitif, bebeğin negatif olduğu durumlarda yine plasentadaki çatlaktan anneye bebeğin kanı geçtiğinde bu sefer bebek rh (+) faktörünü tanımadığı için akyuvar oluşturmaya başlar. fakat hiçbir zaman bebeğin oluşturduğu antikorların miktarı annenin sağlığını tehlikeye sokacak düzeyde olmaz. bu nedenle risk yoktur.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap