5 entry daha
  • --- spoiler ---

    sinemasal anlamda gerçekçiliği, özellikle suçlar konusunda, yakalayabiliyor.
    ve önemlisi kuşak ya da zihniyet farklılığı üzerinde çok iyi durabilen bir film olmuş.

    yönetmenlik çok sade hatta belgesel çekimi tarzı yakalanmış. senaryo ne kadar belagatla doluysa yönetmenlik de o derece sade/yalın.

    ama gerçeklik duygusunun giderek zayıfladığı kısımlar da mevcut. mesela disko sahnesi gereğinden fazla gereksiz bir video klip estetiğine kaymış.
    sinirlerin yıpranıp gerildiği sahneler de öyle. filmin öğretici olmaya çalıştığı sahneler de öyle.

    çok başarılı olabildiği sahneler var. mesela oral sekse, telefonu alındığı için zorlanan kızın sahnesi gibi; burada herkes dalga geçip kıza gülmeye başlıyor(ne kadar eğitimci olmaya çalışsalar da böyle bir durum karşısında)

    sonra eşcinsel bir pedofili olayının işlendiği sahne; hem adam hem de çocuk karşılıklı olarak birbirlerini sevdiklerini ifade ettiklerinde ve özellikle ufacık çocuğun şunu sorgulamasında, (kadın polis, ufak çocuğa; ilişkilerinin yanlış ve hastalıklı olduğunu ifade etmeye çalışırken) "eğer hastaysa neden hapse atıyorsunuz?" pedofili ile savaşmak için bu suu işleyenleri hapse atmak sorunu çözer mi? en önemli soru.

    film pedofili suçuna ya da çocuk istismarına göz kırpmıyor asıl konusu bu işlerle ilgilenen insanların durumu. gerçekten çok zor ama bu kadar zor bir mesleği yapan insanların ihtiyacı olan ne? idealler mi? idealler ise bu idealler ile yaşamak, sadece belleville'yi daha güzel bir yer yapar mı?

    yapmadığı kesin ama bu teşkilatta çalışan insanlar hangi amaca inanıp da çalışacak? çocukların daha güzel ve sağlıklı gelişimi için. işte sadece çocuk istismarı ile savaşacak bir teşkilatın varlığı tam anlamıyla işe yaramadığını ifade etmeye çalışıyor film. çocuk istismarı ile savaşılacaksa daha kollektif bir çaba lazım. çocuk isrtismarının da cinayet, soygun, uyuşturucu gibi ciddi bir suç olduğu da kabullenilmeli. polis teşkilatında bile çocuk istismarı ile ilgilenen teşkilatı hiyerarşinin alt katında kalması, tutumun korkunçluğunu gösteriyor bize. bu korkunçluğu fransa'nın bir teşkilatıyla görüyoruz ama kendi ülkemize baktığımız zaman bu filmde anlatılan zihniyetin ne kadar gerisinde kaldığımızı görüyoruz.

    sonuç olarak yapısının ve içeriğinin zıtlıkla içerisindeki uyumu; filmin anlatmaya çalıştığı meselelerin günümüzden yansıması gayet başarılı olmuş bir film.

    --- spoiler ---
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap