2 entry daha
  • ingiliz edebiyatından bir yazarın küçük hoş bir hikayesi.kahramanımız dünyanın en gerizekalı insanı olmakla birlikte eşşek şansı vardır.devamlı saçmalar afallar sapıtır ama bunlar sonra hep lehine döner.aklımda kalmış bir detay:bir savaş olacaktır bu da ordunun başındadır,salak gider yanlış tepeye saldırın komutu verir,bakar arkaya kimse yok,ana yannış yptık der gider başka bi tepeye...neyse bulur doğru tepeyi,yani arkasında gerçekten askerler olan tepeyi,saldırın der,kendini fırçaya hazırlarken tebrikleri alır halde bulur kendini,çünkü yanlış saldır komutlarını gören düşman karşısında çok büyük bir ordu var sanır ve geri çekilir.tüm insanlık ise lucky'yi bu "strateji"sinden dolayı kutlar.
    demek ki neymiş,bir insanı değerlendirirken yaptıklarının iyi sonuçlar doğurması onun ille de doğru bir insan olduğu anlamına gelmezmiş.sadece filmlerde ve hikayelerde yanlış insanlar bu kadar üst üste doğru eylem yapabilirler

    kendime bir ibret olması için aynı entryi 28.11.2007 - 20:32'de tekrar yazıyorum:

    adını hatırlamadığım bir ingiliz yazarın küçük ve hoş bir hikayesi.

    protagonist, dramatik derecede gerizekalı olmakla birlikte doğa üstü tabir edilebilecek kadar şanslıdır. defalarca üst üste hata yapar, bocalar, saçmalar ama bir şekilde her yaptığı hata lehine döner. misal aklımda kalmış bir detay: üstün şansı sayesinde elde ettiği başarılar ile kendini ordu kumandanı olarak bir savaşın ortasında bulur. ordusunu kaybeder. evet evet, ordusunu kaybeder. bir tepeye koşar "hücum!" emri verir. sonra bakar ki arkaya kimse yok, "eyvah!" der koşar başka bi tepeye. bir kaç denemeden sonra doğru tepeyi bulur sonunda. nihayet münasebetli bir hücum emri verir ama bir yandan da hatasını, yani koskoca orduyu kaybetmesini nasıl açıklayacağını düşünmekte ve korkmaktadır. aynı günün akşamı kendisini tebrikleri kabul eder halde bulur. çünkü protagonistin yanlış hücum komutlarını uzaktan gören düşman, karşısında çok büyük bir ordu var sanmış ver geri çekilmiş, dolayısi ile zavallı çırpınışları bir "strateji şaheseri"ne dönüşmüştür.

    yazar burda "bir insanı değerlendirirken sadece yaptıklarının sonuçlarını değil, yaptığı şeylerin nedenini nasılını da göz önünde bulundurmak gerekli olsa gerek." şeklinde halka seslenmiş.
195 entry daha
hesabın var mı? giriş yap