5 entry daha
  • en eski değilse bile en önemli dinsel müzik türüdür. bölümlerden oluşmuş, ses için müziktir. bu bölümler katolik missasının günlük tapınma sözlerinin ilk beşi üzerine kurulmuştur. günümüze gregoriusşarkısı döneminden 10. ile 14. yüzyıllar arasında yazılmış on yedi missa kalmıştır.

    15 ve 16. yüzyılların missaları a cappella söylenmek için yazılmışlarsa da, sayıca yeterli olmayan bazı partileri güçlendirmek için çalgılarada başvurulmuştur. 14. yüzyıla kadar geleneksel gregorius ezgisi de floransalı madrigalcilerin ars nova'sının etkisi altında dindışı ezgilere yerini bırakmaya başlamıştır. 16. yüzyılın ortasına doğru o çağın bestecilerinin dindışı ezgi kullanmakta gösterdikleri aşırılıklara , sözlerin anlaşılmasını engelleyen kontrapuantal yapmacıklıklara ve çalgıların kullanılmasına karşı güçlü bir tepki olmuştur.

    missa 17. yüzyılda polifon dokusunu yitirmemiş olan bir iki türden biridir. haydn mozart ve beethoven ile senfoni deyişi, opera deyişi missaya girmiştir. bu anlayış 19. yüzyıl boyunca missa da kalmıştır. kilisede çalınan bir tür olmaktan çıkmış, bir konser parçası havasını almıştır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap