9 entry daha
  • tercuman-ı ahval, şahsi teşebbüs ile çıkarılan ilk gazetedir. haftada bir yayımlanan 40x55 cm boyutundaki tercuman-ı ahval 25. sayısından sonra haftada 3 kere yayımlanmaya başladı. boyutu yarıya indiği için fiyatı da 3 kuruştan 40 paraya inmiştir. 1864'de ceride-i havadis'in yerini alan ruzname-i ceride-i havadis'de tercuman-ı ahval'le rekabet edebilmek için büyük boyda ve haftada 5 günde yayımlandı.
    gazetenin sayfa düzeniyle ilgili server iskit şu değerlendirmeyi yapıyor : " daha önceleri takvim-i vakayi, ceride-i havadis çok ilkel, şinasi'nin tasvir-i efkarı çok ileri düzeydedir. tercuman-ı ahval ise haberler ve yazılar göze batacak biçimde düzenlenmiş, havadis-i dahiliye ve hariciye olarak genel başlıklar altında toplanmıştır."
    kapanmasının en büyük nedeni satışın düşmesi ve muhalif bir gazete olmasından dolayı artan baskılardır. gazetesi kapandıktan sonra agah efendi avrupa'ya kaçmış yeni osmanlılarla birlikte baskıcı yönetime karşı yürütülen savaşa katılmıştır. ali paşa'nın ölümünden sonra kimi arkadaşlarıyla birlikte istanbul'a dönmüş ve yine devlet yönetiminde görev almıştır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap