1 entry daha
  • anlaşma abd ile osmanlı devleti arasında değil, berberi trablus bey'i (hükümdarı) ve abd arasında imzalanmıştır. hatta cezayir bey'i anlaşmazlık durumunda hakem tayin edilmiştir.
    bu anlaşmanın; abd'nin osmanlıya vergi ödemesi olarak yorumlanması sık yapılan bir hatadır.

    aşağıdaki linkten de görülebilecek 1 sayfalık anlaşma metninin, 5 dakikada okunması neticesinde; 1796 yılında fiilen cezayir ve trablus'un (libya) osmanlı kontolünde olmayan bağımsız devletler olduğu ortaya çıkmaktadır. o dönemde dahi bağımsız olmayan ülkelerin (dominyon, sömürge, koloni vs.) taraf olarak, uluslararası antlaşma imzalamaları mümkün değildir ya da en azından yürürlük için esas devletin onayı aranır.

    ayrıca 11. maddede abd'nin hristiyanlık temeli üzerinde kurulmadığına ilişkin ifade (laiklik), abd kurucu babalarının niyetlerini göstermesi açısından önemlidir.

    özetle bu anlaşmayla abd'nin osmanlıya vergi verdiğini değil, 1796'da libya ve cezayir'e hükmetmediğimizi anlamış oluyoruz. cuma hutbesinde halifeye (osmanlı padişahına) saygılarını sundukları için müslümanların yaşadığı tüm ülkeleri osmanlı imp. içinde varsaymak ve ilk orta öğretimde tahtaya asılan tarih atlasları ile bu fikri tüm türklerin beynine kazımak hatadır.

    http://en.wikipedia.org/wiki/tripoli_treaty
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap