• islami bankacilik denen hokkabazliga girisenlerin faiz yerine uyguladiklari yontemdir ayni zamanda; kredi sozlesmelerinin mal satisi gibi gosterilmesine dayanir. guya satin alinan, aslinda ortada olmayan bir malin bedeli taksitler halinde odeniyormus gibi gosterilir, taksitlere vade farki yansitilinca da olur sana mis gibi faiz.

    (bkz: ikiyüzlülük)
    (bkz: yalancılık)
    (bkz: kendini kandırmak)

    maalesef fena halde yayginlasmaya baslamistir son zamanlarda. uae ulkeleri bu isi cok yapiyordu zaten ama bati bankalarinin da iyice istahi kabardi, neyse ki krizin de etkisiyle arap bankalari kadar iyi fiyatlar cekemediklerinden simdilik fazla bulasamiyorlar.

    bunlarin nispeten "acik yesil" ve "koyu yesil" diye nitelenenleri oluyor bu arada...sozlesme metni pek degismiyor, ama finans kurumlarinin "shariah commettee" denen komitelerinin yaklasimlari ciddi farkliliklar gosterebiliyor. bir kismi cok kati iken, bir kismi da paranin dini imani olmayacagindan hareketle fazla iplemiyor, icinde acik acik faiz lafi gecmeyip, yapi da yukarida tanimladigim hikayeye az cok uyunca sorun cikarmiyorlar. hatta gostermelik bir murabaha sozlesmesi yapip, normal bir kredi sozlesmesi formatindaki, yabanci hukuk ve yetkiye tabi (genellikle ingiliz hukuku ve mahkemeleri) esas dokumani cekmecede kasada saklayanlari olabiliyor.

    off yazarken icim daraldi...su heriflerin petrolunun ve dolayisilya parasinin kökü kurusa, cekilseler finans piyasasindan da akla gelen diger her turlu piyasadan da rahatlasak!
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap