4 entry daha
  • musevilere karşı düşmanca duygular beslemek.

    musevi düşmanlığı tarihin derinliklerinden gelmektedir. hz. isa'yı çarmıha musevilerin gerdirdiğine inanan hristiyan gruplar tarih boyunca musevilere karşı şiddet eylemlerinde bulunmuş, ayrımcılık yapmışlardı. bunun orta çağ'daki en uç örneği ispanyol engizisyonu'nun musevilere karşı tutumu olmuş, bu dini terk etmeyenler zorla ispanya'dan çıkarılmıştı. xix. yüzyılın ortalarından itibaren özellikle orta avrupa'da yükselen milliyetçilikle beraber anti-semitizme ırkçı bir nitelik de eklendi, özellikle almanya ve avusturya'da zengin musevi kesim milliyetçi akımların hedefi haline geldi.
    sonunda 1933'te almanya'da nasyonel sosyalistlerin işbaşına gelmesi ile anti-semitizm doruğa çıktı.
    önce museviler ayrı gettolarda yaşamaya zorlandı, daha sonra ll. dünya savaşı'na kadar pek çok musevi ülkeden ya sınırdışı edildi ya da göçe zorlandı. savaş sırasında ise almanya'nın çeşitli yerlerinde ve alman işgalindeki ülkelerde -özellikle polonya'da- kurulan toplama kamplarında milyonlarca musevi soykırıma tabi tutuldu. savaş sonrasında ise musevilere bir ulusal yurt kurmak amacıyla 1948'te israil devleti kuruldu ve anti-semitizm daha başka bir biçim kazandı.

    (t.c. dışişleri bakanlığı kütüphanesinden alınmış antisemitizm tanımıdır.. kötüleyen bari oraya da ugrasın bi zahmet..)*
162 entry daha
hesabın var mı? giriş yap