75 entry daha
  • 22 ülkeden oluşan ancak çok azının gerçekten köken olarak arap olduğu birlik. bir din* bir milleti bu kadar mı ihya eder kardeşim. yani az buçuk tarih okuyanlar bilir ki; birlik içindeki bir çok ülke tarih boyunca araplarla hiç bir ilişkiye girmemişlerdir. ne zaman ki islam dini yayılmış, dinlerini kabul ettirdikleri toplumlara dillerini de kabul ettirmişler ve araplaştırmışlardır.

    arap tarihi konusunda uzman biri varsa söylesin bilgilenelim ama benim bildiğim araplar eskiden (islam öncesi) suriyenin güneyi, ürdün, filistin ve arabistan yarımadasında yaşayan bir toplumdu. bir de doğu afrika kıyılarında (somali, sudan, eritre vs. arap denizcilerinin ulaştıkları afrika kıyıları), lübnan ve suriyenin kuzeyinde azınlık olarak yer alıyorlardı. islam diniyle birlikte ta cezayire kadar genişlediler. fas bile bu birlikteyse oha diyorum.

    diğer milletleri asimile etmeyi çok iyi becermiş bir millettir araplar. iranı araplaşmadan koruyan ise zengin tarihi ve kültürü olmuştur. ilk başlarda müslüman olup ta paralı asker olarak islam devletlerine hizmet eden türkler de asimile olmuşlardır. (bkz: memlukler) ikinci göç dalgasıyla anadoluya yerleşen türkler ise bu araplaşmadan neyse ki sakınabilmişlerdir; bunda islamı iran üzerinden kabul etmemizin ve islam devletlerinin duraklama, iç karışıklık, bölünme dönemine girmesinin de etkisi vardır.
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap