29 entry daha
  • fa cup magazine adında muhteşem bir tanıtım programına sahip kupa. programda eski kupalardan özel maçları görüntüleri eşliğinde hatırlayabiliyorken, mevcut eşleşmeler içinde de en ilginçlerine ışık tutup, maçla ilgili ilginç hikayeleri kovalayabiliyor. ayrıca program sonunda da kupada mücadele edecek isimlerden birkaçıyla fa cup genel kültür quizi de mevcut. örneğin sadece bu programdan quizi ile birlikte öğrendiklerim:

    -3. turda gillingham'ın rakibi stoke city'nin menajeri tony pulis'in eski bir gillingham'lı olduğu.
    -gillingham'lı curtis weston'un, daha önce milwall formasıyla bir fa cup finalinde forma giymiş en genç oyuncu olduğu
    -manchester united efsanesi norman whiteside'ın 18 yaşındayken bir fa cup finalinde gol atan en genç oyuncu olduğu
    -sir alex ferguson'un manchester united başında kazandığı ilk kupanın fa cup olduğu. toplamda 5 fa cup kazandığı.
    -queens park rangers'ın 10 yıldır fa cup'ta maç kazanamadığı.
    -1989 yılında bir lig dışı takım olan sutton united'ın, en üst lig temsilcisi coventry city'i elemesinden beri henüz bir lig dışı takımın en üst lig takımı elemesinin mümkün olmadığı. (bkz: 7 ocak 2012 everton tamworth maçı).
    -bir diğer lig dışı takım olan hereford'un 1972'deki newcastle united zaferinin hala konuşulduğu.

    sonuç: bir ülkenin ulusal futbol kupasına marka değer katan bir şey varsa, o da böyle programlara sahip olmasıdır. evet, şimdi kalkıp bizim ziraat türkiye kupasına "ziraat türkiye kupası magazin" adlı program yapsak pek izleyici çekmeyecektir. zira kupayı izlenmeye değer kılan hususları belirlemede önceliklerimiz çok farklı ve çok yanlış. bir kupa mücadelesine değer katan, o kupada meydana gelen sürprizlerdir. küçük takımların büyük takımları eleme ihtimalidir. bugün formalite icabı devam ettirilse de türkiye kupası'na dair hatırlanacak en güzel anlar pendikspor'un fenerbahçe galibiyeti veya erzurumspor'un o buz gibi sahadaki galatasaray zaferidir. galatasaray ile fenerbahçe arasında oynanan çeyrek final eşleşmeleri bile kupanın marka değerine, konuşulmasına, küçük dimağlarda büyük sevinçler yaratmasına daha az katkı vermiştir. bu hafta sonu fa cup'ta üçüncü tur maçları var ve bu maçlardan biri de manchester united ile manchester city arasında. ancak gel gelelim bu fa cup magazine programının bu maça dair ayırdığı zaman, everton-tamworth eşleşmesine ayırdığı zamanla aynı. hem de o eşleşmeyi tamworth gözünden, gillingham-stoke city eşleşmesini de gillingham tarafından izleyiciye sunarak.

    şimdi hafta sonu oynanacak fa cup 3. tur maçlarını merakla bekliyorum. geçen sene konferans ligindeyken dördüncü turu görebilmiş crawley town'ın aynı başarıyı bir kez daha tekrarlayıp tekrarlayamayacağını merakla bekliyorum. tamworth'ün sutton united '89vari bir mucizeye imza atabilmesinin heyecanını yaşıyorum. üç ön eleme oynayıp, kupada da iki tur geçmiş salisbury city'nin, kupayı dört kez kazanmış sheffield united karşısında maça çıkmasının bile ne denli heyecan verici olduğunu düşünüyorum. ön eleme turlarında bizim köy stadları gibi yerlerde oynanan maçlarda bile seyirci adedinin tutulduğunu görüyorum. sahi, bizim ultra süper lig'de maça giden seyirci sayısı ile ilgili bilgiye ulaşabileceğimiz bir kaynak var mı?

    normalde ingiltere'de prömiyer ligi ve onun ortaya çıkış biçimini, getirdiklerini hiç sevmem ve doğru bulmam. futbolun beşiği denilen yerin, endüstriyel futbola da yardım ve yataklığı olabilecek en acımasız şekilde gerçekleştirdiği o ligi izlemem bile. hatta geçenlerde prömiyer lig kupasının sezon başında uzak doğu-asya turuna çıktığını görünce az küfür etmemiştim. ama fa cup başka. fa cup 1871 yılından beri oynanan ve süregelen dünyanın en eski futbol organizasyonu. içinde sayısız hikayeler barındırıyor ve bu hikayeler kupaya dair adeta bir kültür oluşturmuş durumda. "kariyerim bitmeden bir de fa cup kazanmayı istiyorum. bunu her gün düşünüyorum" diyen rio ferdinand aslında çok şeyi anlatıyor. düşünsenize, dünyanın başka herhangi bir ülkesinde sezona o yıl kupa zaferi hayaliyle giren kaç çalıştırıcı-oyuncu var? sadece şampiyon olması değil, bir rakip elemesinin bile son derece haber değeri taşıyor fa cup'ta. şahsi görüşüm fa cup'ı kazanan takıma ingiltere adına şampiyonlar ligi'nde mücadele etmek adına bir bilet tahsis edilmesi. bu kupayı kazanan takımın başarısı, prömiyer ligi dördüncü bitiren takımın elde ettiğinde çok daha üst düzeyde. fa cup için son söz, magazin programının da kapanış sözünden gelsin:

    "dünyanın en özel spor haftasonlarından biri. mütevazı kulüpler güçlüler karşısında yine sürpriz arayacak."

    zayıf olanın yüzünün güleceği bir hafta sonu izlemek temennisiyle.

    (bkz: işte fa cup bu)
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap