39 entry daha
  • ulkuculer burayi isgal planina kulturunu degistirerek mi baslamis bilmiyorum ama kosta rika'da karsilastigim ve turkiye haric dunyanin baska hic bir yerinde gormedigim seyler arasinda en sasirdiklarimi sayayim. en sasirdiklarim arasina yazdiklarimin (bence) en bariz ortak ozelligi biraraya gelen unsurlarin her ulkede olmasina ragmen baska hic bir yerde birarada gormemis olmam. ornegin ileride polis cevirmesi varsa karsidan gelen arabalar yanindan gecerken "aaabi yaziyolar yaziyolaaaar" seklinde selektor yapiyorlar. arabalarin selektor yapamadigi ya da polisin hiz kontrolu yapmadigi hemen hemen hic bir ulke yoktur heralde, ve bu, bu ikisinin bir araya geldigini gordugum tek yerin turkiye ve kosta rika olmasini bence daha bir enteresan yapiyor.

    yine trafikten bir ornek, yol veren arabaya eyvallah baba tadinda iki kisa korna yapinca o ne lan demiyor kimse, herkes cevap veriyor.bip bip (muchas gracias), bip (buenos -saate gore buenos dias veya buenos noches kisaltmasi).

    beyaz peynire benzeyen bir peynirleri var, adini sorduydum da simdi hatirlayamadim. enteresan kismi onun yanina kahvaltida domates salatalik koyup beyaz peynir domates salatalik ucgenini tamamliyorlar. helal.

    hellim peynirine cok benzeyen bir peynirleri var. grilled cheese diyorsun garson "si senyör" dedikten bes dakika sonra kosta rika hellimi masaya ulasiyor.

    biz ispanyolca, kendisi de ingilizce bilmedigi icin cat pat elle kolla anlastigimiz otel gorevlisi teyze yumurta ister misiniz sorusuna evet dedikten sonra domatesli olsun mu dercesine arkasinda soru isareti tonlamasiyla "tomato?" diyor, ok diyince onumuze resmen melemen geliyor.

    velhasil ulkuculer iyi is cikarmis, takdir ettim. bir fikir de benden olsun bari, turklestirme planinda siraya koyulacak bir numarali fikir tuzluklara pirinc atma olmali. malum tropik iklim, rutubetli ukle derken kosta rika'da deniz kenarinda da olsan dag basinda da olsan tuzluklardan tuz akmiyor arkadas. bam gum dibini masaya vurduktan sonra biraz belki, o da garanti degil. o yuzden sagda solda restoranlarda falan bi dolu tek kullanimlik paket tuz falan getirdikleri de oluyor. bu rutubet yil boyunca boyleyse (ki guya dry season'da gittik biz) tuzluga pirinc atma olayi kosta rika'ya cag atlatir arkadas. ulkuculer bunu yazsin bi kenara.
109 entry daha
hesabın var mı? giriş yap