6 entry daha
  • 1. "siz zihniniz degilsiniz" (you are not your mind)

    2. "duygu, vucudun zihne verdigi reaksiyondur" (an emotion is the body’s reaction to your mind)

    simdi elimizde 3 farkli eleman var. "zihin", "duygu" ve "vucut". isin ilginci bunlarin hicbiri "biz" degiliz. freud sonrasi birey'in atomizasyonunun geldigi son noktalardan birini eckhart tolle bu kitapta ciziyor. bu atomizasyonun en buyuk sonucu kendinin farkinda (self-conscious) birey'in ortaya cikisidir. modern insan, endustrilesme oncesi insanin tersine, kendinin farkindadir. hareketlerinin, duygularinin ve mantiginin bilincindedir ve onlari yasarken bir yandan da yargilar. bu da onun harekete gecmesini engeller. farkindalik spontaneligi oldurur ve bireyi bir seyirciye cevirir. hani su buyuk hayalleri olup da bunlari basarmak icin harekete gecmeden hep ayni gunu yasayan insan. tanidik geldi mi?

    eckhart tolle de bu insani yasamdan uzaklastiran farkindaligi kirip, icerideki "ben" e ulasmak icin enteresan bir yol izliyor. analizler yaparak farkindaligi artirmak. bir anlamda farkindaligi farkindalik ile kirmak. baskasi icin yararli oldu mu bilmiyorum ancak beni daha da farkinda bir insan yapmanin otesine geciremedi. yani tolle'nin bahsettigi o kendine gelis anini yasayamadim ve kendim hakkinda (daha dogrusu ne olmadigim hakkinda) bilinclendikce de o andan uzaklastigimi hissettim. yine de okumanin sarsici bir deneyim oldugunu soyleyebilirim.

    bu noktada kustahlasmak istemiyorum ancak samimi olursam; kisisel gelisim severlerin bu kitaba cok kafasinin basacagini sanmiyorum. zira oldukca karanlik bir samimiyet ile yazilmis, derinlestikte derinlesen (tabi okuyucuyu da manipule eden) bir yazisi var. tipik kisisel gelisim truklerine pek de sapmiyor, turun okuyucularinin bagimli oldugu anlik bir iyi hissiyati hedeflemiyor. zor kitap.

    bu birey'in parcalanma sureci ile ilgilenenler richard sennett'in the fall of public man'ini okuyabilirler.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap