6 entry daha
  • max planck'ın güneş spektrum gözlemlerinden derlediği quanta teorisini baz alarak geliştirilmiş ilk hidrojen atomu modelidir. buna göre atomik düzeyde enerji rasgele değil, belli değerlere sahiptir. böylece bohr, modeli için şu postülatları ortaya atmış:

    - elektronlar yalnızca çekirdekten belirli uzaklıklarda bulunan belirli yörüngelerde hareket edebilirler.
    - elektronlar bu belirli yörüngelerde* tur atarlar. bu orbitaller belirli enerji kabuklarını oluşturur. dolayısıyla belirli bir enerji kabuğundaki elektronlar dönme hareketi yaparak ivmelenirken ışıma yapıp enerji kaybetmezler (bu modelin çözdüğü sorunsallardan birisi de elektronların nasıl olup da ivmelenirken enerji kaybedip çekirdeğe düşmedikleri idi). elektronlar yalnızca bir enerji seviyesinden diğerine geçiş yaptıklarında, bu iki enerji seviyesi arasındaki enerji farkı kadar enerji kazanır veya kaybederler. (e = h.f)
    - bu geçişler sırasında salınan fotonun frekansı, klasik olarak orbital hareketinin periyodunun tersine eşittir (f = t^-1).

    bohr modelinin en büyük başarılarından biri, spektrum analizlerinde gözlemlenen ışımaların* johannes rydberg tarafından formüle edilen enerjilerini doğru olarak verebilen bir teorik model oluşturmasıdır. dolayısıyla tamamen klasik fizik kullanılarak* elektronun belirli değerlere sahip* açısal momentumu, yörünge yarıçapları vs. yaklaşık olarak doğru hesaplanabilir.

    max planck'ın ilk çalışmalarıyla beraber ilk quantum teori modelleri içerisinde sayılan bohr atom modeli halen modern fizik giriş derslerinde yaklaşık çözümler olarak öğretilmekte. daha sonra çeşitli özel durumları* açıklamakta başarılı olamayan bohr modeli; heisenberg, pauli, schrödinger gibi insanların katkılarıyla yerini apayrı bir modele* bıraktı.

    (bkz: ansiklopedi.sourtimes.org)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap