• max planck'ın güneş spektrum gözlemlerinden derlediği quanta teorisini baz alarak geliştirilmiş ilk hidrojen atomu modelidir. buna göre atomik düzeyde enerji rasgele değil, belli değerlere sahiptir. böylece bohr, modeli için şu postülatları ortaya atmış:

    - elektronlar yalnızca çekirdekten belirli uzaklıklarda bulunan belirli yörüngelerde hareket edebilirler.
    - elektronlar bu belirli yörüngelerde* tur atarlar. bu orbitaller belirli enerji kabuklarını oluşturur. dolayısıyla belirli bir enerji kabuğundaki elektronlar dönme hareketi yaparak ivmelenirken ışıma yapıp enerji kaybetmezler (bu modelin çözdüğü sorunsallardan birisi de elektronların nasıl olup da ivmelenirken enerji kaybedip çekirdeğe düşmedikleri idi). elektronlar yalnızca bir enerji seviyesinden diğerine geçiş yaptıklarında, bu iki enerji seviyesi arasındaki enerji farkı kadar enerji kazanır veya kaybederler. (e = h.f)
    - bu geçişler sırasında salınan fotonun frekansı, klasik olarak orbital hareketinin periyodunun tersine eşittir (f = t^-1).

    bohr modelinin en büyük başarılarından biri, spektrum analizlerinde gözlemlenen ışımaların* johannes rydberg tarafından formüle edilen enerjilerini doğru olarak verebilen bir teorik model oluşturmasıdır. dolayısıyla tamamen klasik fizik kullanılarak* elektronun belirli değerlere sahip* açısal momentumu, yörünge yarıçapları vs. yaklaşık olarak doğru hesaplanabilir.

    max planck'ın ilk çalışmalarıyla beraber ilk quantum teori modelleri içerisinde sayılan bohr atom modeli halen modern fizik giriş derslerinde yaklaşık çözümler olarak öğretilmekte. daha sonra çeşitli özel durumları* açıklamakta başarılı olamayan bohr modeli; heisenberg, pauli, schrödinger gibi insanların katkılarıyla yerini apayrı bir modele* bıraktı.

    (bkz: ansiklopedi.sourtimes.org)
  • sinema ve filmler konusunda geniş bilgi birikimi olduğu kadar, klavyeye bakmadan yazı yazan insan modeli kendisi.

    bir gün, yine bir film tavsiyesi alıyorum kendisinden, asdfasdashjsh gibilerinden rastgele bir şeyler yazarak, aklınca şaka yapıyor sanıyorum, alınıyorum, üzülüyorum. sonradan işin aslını öğreniyorum ki, yeopgijeogin geunyeo yazıyormuş. evet, klavyeye bakmadan...

    filmi henüz izleyemediğimden yorum yapamamama rağmen bir de şöyle bir şey var ki;

    (bkz: en sevilen filmin yeopgijeogin geunyeo olması)
  • danimarkalı fizikçi niels bohr'un 1913 yılında tanımladığı model.

    modelin, kendisinden önce gelen modellerden faydalanması söz konusudur ancak bohr modelini öncekilerden ayıran en önemli fark, atom etrafındaki elektron yörüngelerini tanımlarken getirdiği farktır. buna göre elektronların yörüngeler arasında geçiş yaparken sahip oldukları enerji seviyeleri her değeri alamaz. yani yörünge enerji değerleri sürekli değil kesiklidir.

    normal şartlarda, negatif elektrik yüklü elektronun çekirdek etrafındaki hareketinin sonucu zamanla enerji kaybetmek ve pozitif elektrik yüklü protonların bulunduğu çekirdeğe yapışmak olmalıydı. atomlarda böyle bir durum gözlenmez. bu nedenle rutherford atom modeli bir atomda olup bitenleri doğru şekilde açıklamaz. bu sorunun çözümü -yukarı paragrafta yazdığım gibi- enerji seviyelerinin belirli bazı değerler ile belirlenmiş olmasında yatar.

    bohr modelini daha önceki modellerden ayıran temel farklar şöyle özetlenebilir:

    1- elektron yörüngelerinin atom çekirdeği etrafında bulunabileceği belli bölgeler vardır. bu yörüngelerin hepsinin sahip olduğu belirli bir enerji düzeyi bulunur. bu düzeyler 1, 2, 3 gibi tam sayılar ile ya da büyük harfler olmak üzere k, l, m gibi harflerle sembolize edilirler. genel olarak bir enerji seviyesini küçük n harfi ile ifade ederiz. yani seviyeler n = 1 gibi ifadeler ile gösterilir.

    2- enerji seviyelerinde olduğu gibi elektronların açısal momentumlarının da belirli değerleri vardır. her değer alınamaz.

    3- kararlı durumdaki elektronlar ışıma yapmazlar. ışıma yapan elektronlar, yüksek enerji seviyelerinden düşük enerji seviyelerine geçiş yapan elektronlardır.

    önceki modellerden belirgin farklarla ayrılsa da eksik olan modelin en büyük dezavantajları:

    1- modelin, henüz keşfedilmediği için nötronları içermemesi,
    2- hidrojen atomunun yapısını iyi bir şekilde açıklasa da çok elektronlu atomlarda doğru şekilde çalışmaması

    olarak özetlenebilir. aynı zamanda yörünge veya orbital kavramı ise henüz modern atom teorilerindeki kadar gelişmiş değildir.
  • millet kıraathanelerinde hazırlanan thomson üzümlü keki çalışırken performansı arttıracak.
  • niels bohr (1885-1962) tarafından ortaya atılan ilk atom modeli. daha sonraki yıllarda teori, dalga mekaniği şeklinde daha da geliştirilmiştir.
  • bir mesajla günümüzü güzelleştiren, harika sözlük yazarlarındandır.
    entrylerine, seri şukela basılasıdır.
  • ekşi sözlük feminist ve lgbtq hareket'in üyesi yazar kişisi. kuruluş entry'miz için: (bkz: #35608757)
  • borla çalışan nükleer santral yaparken kullanmamız gereken yerli ve milli atom modeli.
  • yepyeni bir ek$i sozluk yazari. beni karsilama ekibinden gonderdiler, aslinda bugun senin basligina ugramamam gerekiyordu ama yolumdan saptim senin basliginda durdum. kendisi her seyi cok iyi analiz etme yetenegine sahip olan, sakin bir insandir. bu arada unuttum ya, hosgeldin. bir de ilk entryin ben olayim isterdim ama yukaridaki arkadaslara da kizamiyorum, onemli seyler yazmislar cunku.
  • film konusunda geniş bir bilgi birikimi olduğunu düşündüğüm yazar. badi list'imin de az ve öz kişilerinden.
hesabın var mı? giriş yap