• nijeryalı şeriat yanlısı terör örgütü.

    öncelikle kuran'ı tek kaynak sayan bir grup. islam'ın düz mantığını çözmüşler ve bizimkiler gibi kıvırmıyorlar. "kuran dünya düzdür demiştir, o öyle dediyse bize boko haram yemek düşer" diye direk söylüyorlar ne düşündüklerini.

    ülkenin kuzeydoğusundaki maiduguri eyaletinde kurulmuşlar ve karargahları da orada. örgütün günlük işleri arasında hristiyan köyleri basıp çoluk çocuk demeden katletmek, insanları kurşuna dizmek ve cuma namazına gitmeyen müslümanları falakayla uyarmak var.

    batı eğitimine feci halde karşılar. insanları dinden uzaklaştırmak için düzenlendiğini düşündükleri hükümet destekli eğitimi (batı eğitimi gibi diyorlar) reddediyorlar. boko haram mensubu olsun olmasın birçok müslüman aile grubun bu propagandasından etkilenip çocuklarını okula göndermiyorlar. boko haram'ın ise örgüt kampı bir okul. içinde hem cami hem okul bulunan bir yer yaptırmış boko haram'ın lideri muhammed yusuf. komşu ülkelerden bile gelen var.

    devlete karşı da eylemleri var, polis karakollarına falan saldırıyorlar. 2009'da bir tanesi o kadar büyük çaplı bir saldırı olmuş ki, nijerya sokakları kan gölüne dönmüş, yüzlerce militan öldürülmüş halk ise şehirden kaçıp gitmiş. dönüm noktası sayılabilecek bir şekilde örgüt lideri muhammed yusuf yakalanıp kurşuna dizilmiş, televizyonlarda gösterilmiş. boko haram dağılacak gibi olsa da ayakta kalabilmiş.
118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap