4 entry daha
  • (bugün entry girmeyecektim ama düşündükçe rahatsız oluyorum, yazmazsam çatliiciim...)

    avukatlar açısından,

    - gerek `havana kuralları- gereksetürkiye barolar birliği`'nin bildirdiği avukatlık meslek kuralları bakımından yasaklanmış olan durum.

    özdeşleme yasağı özetle şudur, sen bir avukat olarak müvekkilinin yerine geçemezsin. vekilsen vekilliğini bilirsin. dava konusu olan menfaat sana ait olamaz, o tamamen müvekkilinin menfaatidir. senin o davadan kazanacağın para aslında tamamen müvekkilinin parasıdır. aranızdaki "dava konusunun yüzde 15'i" gibi olan sözleşme başka bir şeydir. sen davayı kazandığında tahsilatı müvekkilin adına yaparsın, atıyorum yüz bin liralık icra takibini "85bini müvekkil 15bini benim için" diye açmazsın ve bunun sebebi de budur.

    bu kadar şeyi neden anlatıyorum...

    eğer dava konusu bir arazinin mülkiyetiyse mesela, müvekkilinle "araziyi kazanınca yarısını alırım" gibi bir anlaşma yapmamalısın. özdeşleşme yasağına aykırıdır.

    müvekkilin eğer bir şirketse, savunduğun şirkete ortak olman da bu kapsamdadır. çünkü orada artık vekil değil asil olursun, müvekkilinle özdeş olursun. olmamalısın. bunu yapan haddinden fazla avukat var biliyorum salak değilim. ama ona bakarsan, biz ücretlilerin tamamının maaşı asgari ücret gösteriliyor, herkes yapıyor diye bu da mı doğrudur?

    bunu yaparsan bağımsız olmazsın. avukat olursun, ama hukukçu olmazsın. çok para kazanırsın, ama çok "sevmeyen" de edinirsin.
    kişisel menfaatin, meslek etiğinin önüne geçer. yanlış olur. meslekle kişisel menfaat o kadar da alakasız şeyler değil bunu da biliyorum, hala salak değilim. ama 3 gün önce "hukukçu" olarak çizdiğin portreyi, birden "sadece avukat" olarak değiştirirsen, işte böyle sakız olursun milletin ağzına. bunu bir meslektaşın olarak söylüyorum.

    sen de haklısın, ekmek parası bunlar. kimse bu yüzden hiçkimseyi suçlayamaz.
    ama o ekmeğin parasının kimlerden geldiğini unutmamak lazım.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap