7 entry daha
  • bir diğer adı dünyalaştırma olan terraform adı verilen bu uygulama ile bir gezegeni canlıların yaşabileceği hale getirmektir. biliminsanları şimdiden pilot gezegeni seçmişler bile: mars.

    dünya kaynaklarının hızla tükenmesi ve gelecekte yeni bir yaşam alanına gereksinim duyulacak olması, bilim adamları tarafından şimdiden dikkate alınıyor ve çeşitli modeller düşünülüyor.

    herşeyden önce atmosferin uygun hale getirilmesi gerekiyor. bunun için önce karbondioksit artışı sağlanmalı. mars'ın kutuplarında patlatılacak nükleer bombalarla kutup sularının eritilmesi ve su elde edilmesi. ortaya çıkan karbondioksit, atmosfer sürecini başlatacak.

    daha sonra olağanüstü koşullarda yaşayabilen bakterilerden başlayarak çeşitli yaşam formları gezegene gönderilecek ve üremeleri ile ilk yaşam başlatılacak.

    bir kaç onyıl sonra mars atmosferi az da olsa oksijen içerek. ardından yüksek bitkiler ve döllenmelerine yardımcı olmak için ilk hayvan türleri gönderilecek.

    son olarak da ilk koloniciler mars'a gönderilecek.

    tabî buraya kadar herşey olumlu düşünceler içeriyor. bir de olumsuz ihtimal söz konusu. o da yeni yaşam ortamında mutasyon geçiren canlı organizmalar ve yeni ortaya çıkan hastalıklar, bu hastalıkların kolonicilere geçmesi, kolonicilerin dünyaya dönerek bu hastalığı dünyaya yaymaları gibi.

    bu ihtimallerin hepsi şimdilik birer bilimkurgu olmaktan ibaret de olsa, güzel bir zihin jimnastiği. biz ne kadarını görebileceğiz, bir gün insanlık bunu başarabilecek mi? işte bu sorular gerçekten de ilgi çekici.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap