7 entry daha
  • ilk hıristiyan imparatoru konstantin, roma imparatoru kanstantios ve bir han sahibinin kızı helena'nın oğluydu. kendisi aslında sunaklarına adaklar sunduğu ve yüzünü imparatorun sikkelerinde "refakatçısı ve kılavuzu" olarak gösteren güneş tanrısı apollon'a tapan bir pagandı.gördüğü bir rüyayla hıristiyanlığı kabul etmesi,yanından ayrılmayan yakın dostu ve biyografisini yazan eusebius tarafından anlatılmaktadır.

    eusebius'in anlattıklarına göre: maxentius ile nihai savaşından önceki akşam konstantin tanrısına yardım için dua etmiş. hararetli bir şeklide dua edip yakarırken, gökyüzünde harika bir işaret belirir.güneş batmaya başlarken kendi gözleriyle parlak ışıkla üzerinde in hoc signo vinces (bu işaretle fethedeceksin) olan bir haç görür.

    takip eden gecede konstantin başka bir rüya daha görür. bu sefer isa'yı üzerinde bir gece önce gördüğü haç ile birlikte görür. konstantin'e göre isa onunla konuşmuş ve bu haçı savaş bayrağına koyup maxentius'e zafer güveniyle saldırmasını söyler. konstantin emre itaat eder ve savaşı kazanır. bu sembolü ordusunun önündeki imparator bayrağına almakla, isa ve kilise için yaptığı fetihte hıristiyanlığa iki pagan sembolü eklemiş olur, zira uzun mızrağın bir değnekle 90 derecelik çaprazlaşması osiris sembolü ve takip eden gecede konstantin başka bir psişik vizyon görmüş. bu sefer isa'yı görmüş ve üzerinde bir gece önce gördüğü haç varmış. konstantin'e göre isa onunla konuşmuş ve bu haçı savaş bayrağına koyup maxentius'e zafer güveniyle saldırmasını söylemiş. konstantin emre itaat etmiş ve savaş kazanmış. bu sembolü ordusunun önündeki imparator bayrağına almakla, isa ve kilise için yaptığı fetihte hıristiyanlığa iki pagan sembolü eklemiş oldu, zira uzun mızrağın bir değnekle 90 derecelik çaprazlaşması osiris sembolü ve in hoc signo vinces ise baküs'ün adlarından biriydi.

    ölüme yaklaştığını düşündüğü zaman günah çıkarmıştı ve tanrıdan günahlarının affedilmesini dileyerek vaftiz edilmişti. dolayısıyla, vaftizliğin vaat ettiği yeni doğumla yenilenen ve haç işaretiyle takdis edilen ilk imparator olmuştur.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap