2 entry daha
  • ilk buyuk hamlesini 1971'de dariush mehrjui'nin venedik film festivali altin aslan odullu filmi "inek" ile yasamis olsa da, 80'lerin ortasindan itibaren bir ronesans yasadi iran sinemasi, ozellikle abbas kiorastami, amir naderi ve mohsen makhmalbaf gibi ustalarin sayesinde. sansurden dolayi icerik olarak daha basit, genelde cocuklarin merkez rollerde oldugu filmler cekmeye basladilar. bunlar da, batidaki film festivallerinde cok begenildi, bir suru odul sahibi oldular. cocuklarin merkezde oldugu filmler, naiflikleri ile guzel gelse bile, bir sure sonra (5-6 ayni konulu film seyrettikten sonra) bayici gelebiliyor.
    90'larin sonundan itibaren, reformistlerin basa gelmesinden sonra, bir kac kadin yonetmen de film cekmeye basladi, feminist icerik bir kisim filmlerine sizdi. hatta makhmalbaf ve kiorastami de iran'da iceriginden dolayi gosterilmeyen filmler cektiler.
    takip edilmesi gerekenler olarak kiorastami ve makhmalbaf'in yani sira, jafar panahi, makhmalbaf'in kizi samira makhmalbaf gibi yonetmenlerin adi da zikredilmeli..
178 entry daha
hesabın var mı? giriş yap