6 entry daha
  • o dönemden kalma mektuplardan ve anılardan anlaşıldığı kadarıyla en önemli iki bronte kardeşler emily ile charlotte, fiziksel olarak o kadar zıt yapıdadırlar ki kardeş oldukları dahi şüpheyle karşılanabilir(miş).

    abla charlotte 1.50 cm boylarındadır. bir arkadaşı ondan bahsederken "ortalama bir güzellik demek için bile şu anki halinden en az iki kat güzel olması gerekir" derken, sevgilisi ise " dünya seni ne kadar da çirkin ilan etse de ben içindeki güzellikleri görüyorum" gibi yeşilçamvari ama aslında hakaret içeren bir övgü denemesinde bulunuyor kendisine. fiziksel açıdan tüm bu eksiklikleine karşın karakter olarak oldukça sağlam, olağanüstü zeki ve konuşkan biridir.

    küçük kardeş emily ise o dönem için bayağı uzun, 1.70 cm boylarında, oldukça çekici, zarif ve gayet güzel bir kızdır. bu noktada iki kardeş arasındaki uçurumun başlangıcı beliriyor. ablasından bir diğer farklı noktası ise inanılmaz derecede utangaç, çekingen ve içine kapanık olmasıdır. tüm gün pencere kenarında kimseyle konuşmadan gününü tamamlar; akşamları odasında diğer kardeşi anne ile öyküler yazar. hayatı bu doğrultuda geçmiş

    iki kardeşin ortak noktası ise her ikisinin de diğer kardeşlerine nazaran olaganüstü derecede yetenekli olmalarıdır. her ne kadar charlotte daha aktif bir yazarlık kariyerine sahip olsa da bu onun emily'den daha yetenekli olduğunu göstermez. zira emily çok genç yaşta ölmüştür ve öldüğünde geride sadece tek roman bırakmıştır. emily'nin tek romanı uğultulu tepeler, yayımlandığı dönemde oldukça eleştirilmiş , adeta yerden yere vurulmuş, beş para etmez damgası yemiştir. charlotte'un jane eyre adlı romanı ise bunun aksine döneminin best-selleri olmuş, övgüler almış, baştacı edilmiş bir romandır. ancak artık aradan yüzyıllar geçmiş ve bu geçen yıllar boyunca edebiyat anlayışları değiştiğinden uğultulu tepelerin değeri katlanmıştır. bu roman, günümüzde jane eyre'den çok daha iyi bir roman olarak kabul edilmektedir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap