1 entry daha
  • yönetmenliğini lucy walker'ın yaptığı 2010 yapımı hoş belgesel.

    yönetmenin de katılımıyla 30. uluslararası film festivali'nde izleme şansı buldum bu harika çalışmayı.

    --- spoiler ---

    çevreden elde ettiği malzemelerle kendini görsel sanatını oluşturan vik muniz isimli sanatçının rio de janeiro'da devasa bir çöplükte toplayıcılık yapan insanların hayatlarına dahil olup sanatın icra aşamasında onlarla birlikte olma ve bu çorak hayatlarda farklı renkler uyandırma düşüncesinden hareketle giriştiği yaklaşık iki yıllık projesi üzerinde ilerleyen film, her biri birbirinden farklı düşlerle yaşayan, birbirinden ayrı hikayeleri olan ancak çok uzaktan bakıldığında hepsi birbirinin aynıymış gibi görünen çöp toplayıcılarına dönüşen ve tek tek özel bireyler değil de hepsi ortak bir makinenin parçalarıymış gibi algılanan insanların öykülerine hassas ve gerçekçi dokunuşlarla ilerliyor. bu durumun muniz'in sanatıyla benzerliği sanatçı ile çöplük çalışanları arasındaki bağı dokunaklı kılıyor. tabloya uzaktan baktığında bir bütün görürsün, algıladığın resmin tamamıdır fakat yakından bakarsan her şey malzemeye dönüşür. her detayı kendi varlığında algılama imkanı elde edilir böylece.

    bu filmin insan varlığına ilişkin anlatısıyla gösterdiği etkileri uzun uzun dizmek istemiyorum. çünkü fark ettim ki kime anlatmaya çalışsam, hep eksik anlatıyormuşum hissine kapılıyorum. waste land anlatmakla olmuyor filmlerinden. izleyerek deneyimlenmesinde fayda olanlardan.

    herkes için sonun mutlu olmayacağını beyaz perdede somutlaştıran bir film. aynı çöplüğün ruhları için dahi.

    filmin bir yan etkisi daha var. müzikler moby'den. moby dinleyicisiyseniz müziğine olan bağımlılığınızı tekrardan tutuşturabiliyor. özellikle shot in the back of the head şarkısı filme çok şey katmış.

    --- spoiler ---
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap