11 entry daha
  • indeks: (bkz: #22801481)

    yapitin son bolumu olan agnus dei iki alt bolumden olusur. sozleri :

    agnus dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis, dona nobis pacem.

    1. alt bolum "agnus dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis" cumlesini isler. alto solist icin adagio tempoda sol minor tonunda yazilmis bir aryadir. 1. ve 2. kemanlarla surekli bas orkestralamasidir. bu aryanin muzigi bach'in 11 bwv numarali kantatinin 4. bolumunde de kullandigi bir muzikten turemistir. ayni muzigin bestecinin gunumuze ulasmamis baska yapitlarinda da kullanildigi dusunulmektedir.

    aryayi ilginc kilan bir nokta, gene kyrie duasinin christe cumlesinin orkestralamasinda oldugu gibi, iki keman kullanilmasi ama kemanlarin unison calmasidir. sadece dogrudan tanri'nin ogluna seslenilen bir dua olmasi nedeniyle bu iki karakterin farklilik ve birligini simgelemek uzere dusunulmus bir yazi olmanin otesinde o devirde bildigim kadariyla 1. ve 2. kemanlar toplulugun sag ve solunda yer alirlardi; bu oturma duzeni aletlerin ayni seyi calmasi ile solistin etrafinda bir tur ses halesi olusturulmasina neden olur. gene matta cilesinde de benzer bir dusunce kullanilmistir: yapit boyunca isa'nin resitatiflerinde ona kemanlar eslik eder ve ayni oturma duzeni nedeniyle (ve muzik partileri itibariyle) onun etrafinda bir tur (koruma) hale(si) olustururlar. (tanri'nin isa'yi korumasini simgelercesine)

    burada daha cok isa solisti korumaktadir. arya a-b-a formundadir ve ikinci a'nin ortalarinda bir yavaslama ve tam sus gerceklesir. bu hem da capo arya'nin tekrarini duz tekrar olmaktan cikarir hem de gene barok muzikte ender rastlanan bir durum gundeme gelmis olur: bir aryanin ana kisminda (yahut, bu durum ozelinde, tekrarinda) bir tempo degisimi ve bir tam sus,

    2. alt bolum "dona nobis pacem" cumlesini isler. bu bolumdeki muzik yapitin gloria baslikli bolumunun 4. alt bolumune hemen hemen denktir.

    bu tekrar koro ile birlikte yaklasik 110 dakika suren ayin sonlanmis olur. nihai sonuca bakilacak olursa 3 bolumlu kyrie, 9'ar bolumlu gloria ve credo ve 2'ser bolumlu sanctus, benedictus ve agnus dei bolumleri toplamda 27 bolum etmektedirler.

    27=3x3x3 yahut uc uzeri uc'tur. yapitin toplam bolum sayisi, gene, uclu inanc sistemine bir gondermedir.

    edit : bolumun sozleri icin gosterilen kaynaktaki eksiklige dikkat ceken kullerdeki sir'a tesekkur ediyorum.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap