1 entry daha
  • ispanya kralı ikinci philip ve donanma komutanı amiral santa cruz'un ingiltere'nin istilası için 1580'de oluşturmaya başladıkları donanma.
    1588 temmuzunda 30.000 savaşcıyı taşıyan 130 gemilik filo, kendisinden sayıca küçük (100 gemi) ancak teknolojik bakımdan üstün ingiliz donanması tarafından yok edilmiştir. (ingiliz donanması küçük gemilerden oluşsa da etkinlik açısından çok önemli bir avantajı vardı. ispanyolların deniz savaşı yöntemleri hala bordalayarak düşman gemiye atlamak ve göğüs göğüse mücadele etmekten ibaretti. oysa ingilizler küçük ama hızlı gemilerinin her iki yanında dizili iki sıra topla salvo atışlar yaparak aralarından geçtikleri kalyonları biçmek gibi bir üstün savaş taktiğini deniz savaşları tarihine sokmak için hazırdılar.)

    özellikle sir francis drake'in kurnazliği , ispanyol donanmasının başındaki santa cruz 'un zamansız ölümü ile kral tarafından yerine seçilmiş aslında bir denizci bile olmayan medina dükü sidonia'nın yanlış kararları, atlantik fırtınaları , kıtlık, açlık ve hastalıkların da yenilgide payı olduğu söylenir.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap