2 entry daha
  • amerika birleşik devletleri başkanı'na bir dilekçe

    birleşik devletler halkının farkında olmadığı buluşlar, bu ulusun yakın gelecekteki refahına etki edebilir. atom bombasının başarılmasıyla, ordunun elinde atom gücü serbest kalmıştır. japonya ile savaşta gelinen bu noktada, böyle bir bombanın kullanılıp kullanılmamasına dair hayati karar, başkomutan olarak sizin ellerinizdedir.

    biz, aşağıda imzası bulunan bilimadamları, atom gücü sahasında çalışmaktayız. son zamanlara kadar, abd'nin bu savaş süresince atom bombası saldırısına maruz kalmasından korktuk ki, bunun tek savunma yolu, aynı şekilde bir karşı saldırı demektir. bugün, almanya'nın yenilmesiyle, bu tehlike önlenmiştir ve kendimizi aşağıdakileri söylemek zorunda hissediyoruz:

    savaş, hızla ve başarılı bir şekilde sona erdirilmek zorundadır ve atom bombasıyla saldırmak, bunun en etkili yolu olabilir. hissediyoruz ki, japonya'ya bu tip saldırılar haklı gösterilemez, en azından japonya ile savaştan sonraki dönem hakkında kamuoyu bilgilendirilir ve japonya'ya teslim olma fırsatı verilirdi.

    eğer böyle bir kamuoyu açıklaması ile japonlar'a güvence verilirse, onlar da kendilerini vatanlarında barışçıl işlere adamanın yolunu ararlar ve eğer japonya hâlâ teslim olmayı reddederse, ulusumuz o zaman, atom bombasını kullanma yoluna gitmekten başka çare bulamaz. böyle bir adım, ciddi ahlakî sorumluluklar di kkate alınmadan atılmamalıdır.

    atom gücünün gelişmesi, uluslara yıkım türlerini öğretecektir. kontrolümüzdeki atom bombaları, sadece bu yöndeki ilk adımı gösterir ve yakın gelecekteki gelişmelerle kullanılabilir hale gelecek olan mahvedici gücün sınırı neredeyse yoktur. mahvedici amaçlar için doğal olarak serbest kalmış bu yeni gücü kullanmaya teamül gösteren böyle bir ulus, hayal edilemez ölçüdeki yıkım dönemine kapıları açmanın sorumluluğunu da taşımalıdır.

    savaştan sonra ellerinde mahvedici silahlar bulunan kontrol edilemez rakip güçlerin gelişmesine izin verilirse, diğer ulusların olduğu kadar, amerika birleşik devletleri'nin şehirleri de ânî yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. abd'nin bütün kaynakları, ahlâkî ve maddî, böyle bir duruma varm ayı önlemek için harekete geçirilebilir. şu an bunun önlenmesi, abd'nin ağırbaşlı sorumluluğudur ¥öncülüğünün faziletli bir davranışı olarak örnek gösterilir.

    abd'ne bu öncülüğü veren ek maddî güç, kendini sınırlama yükümlülüğü getirir ve eğer biz bu yükümlülüğü çiğnersek, dünyanın gözünde ve kendi gözümüzde ahlâkî durumumuz zayıflar. o zaman, kontrol altındaki mahvedici güçleri gevşetmek gerektiğinde, sorumluluklarımızdan kurtulmak daha zor olur.

    biz, yukarıdaki görüşlerin altına attığımız imzaları, saygılarımızla size sunuyoruz: birincisi, abd'nin başındaki başkomutan olarak, japonya'nın teslim olma şartları kamuoyuna detaylı bir şekilde açıklanmadıkça ve japonlar bu şartları kabul veya reddetmedikçe, atom bombasına başvurma yacağınıza dair gücünüzü kullanın; ikincisi, atom bombasının kullanılıp kullanılmamasına dair kararı verirken, bu dilekçede size sunulan düşünceleri ve karşı karşıya olduğumuz diğer ahlâkî sorumlulukları göz önünde bulundurun.

    leo szilard ve 69 arkadaşı
    (bkz: harry s truman/6)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap