6 entry daha
  • sismik olarak dünyanın en aktif faylarından biridir. yaklaşık 10-15 milyon yıl yaşındadır. bu yaş fayın jeolojik olarak çok genç olduğuna işaret eder. gelelim türkiyenin neresinde olduğuna:

    doğuda doğu anadolu fay zonu ile kesiştiği karlıova üçlü birleşim noktasından başlar, orta kesiminde dış bükey bir yay yaparak mudurnu vadisinin batı ucuna kadar devam eder ve burada iki kola ayrılır. kuzeyde kalan kol önce sapanca'ya, ordan da armutlu yarımadası'nın kuzey kenarını izleyerek marmara denizi içinden saros körfezi'ne doğru uzanır. güneydeki kol ise geyve-mekece-iznik yolunu takip eder, ordan bandırma'ya ve daha sonra da biga yarımadasını izleyerek ege denizi'ne doğru devam eder.

    yaklaşık 1200 km uzunluğundadır. zonun genişliği, doğuda 100 m ile birkaç yüz metre arasında değişirken batı tarafında 5 km'ye kadar ulaşır. türkiye'de meydana gelmiş ve önemli can ve mal kaybına neden olmuş depremlerin hemen hepsi bu fay zonu üzerinde meydana gelmiştir.

    1900-1995 yılları arasında bu zon üzerinde hasar yapıcı ve yüzeyde kırıklara yol açmış 34 büyük deprem meydana gelmiştir. özellikle 1939-1967 yılları arasında magnitüdü 7'den büyük 6 deprem olmuştur. bu depremlerle fayın 800 km'lik bir bölümü kırılmıştır.
74 entry daha
hesabın var mı? giriş yap