9 entry daha
  • proletarya ile burjuvazi arasında yer alan ve sürekli bir geçişkenlik halinde olan toplumsal katmana verilen isim.
    marksist sınıf analizinde böyle bir sınıftan katagorik olarak söz etmek mümkünmüdür? tartışılır.
    devrimci durumda toplum proletarya ve burjuvazi olarak kutuplaşırken tarihin rutin akışı esnasında küçük burjuvazi yada orta sınıf dediğimiz katman kendini daha fazla hissettirmektedir. sistemin ideolojik ve kültürel olarak varlığını ve sürekliliğini tesis ettiği toplumsal katman esas olarak orta sınıflardır. doktor, avukat küçük esnaf vb. bu kategoriye alınabilir.
    çeşitli yaklaşımlara göre yayıldığı alan olduğundan daha geniş yada daha dar olarak tarif edilmektedir.
    işçi sınıfı kavramını üretken emek üretken olmayan emek üzerinden açıklayan bir yaklaşıma göre üretken emek yani artı değer üreten emek dışında kalan tüm ücretli çalışanlar orta sınıf olarak adlandırılabilir.bu yaklaşıma göre beyaz yakalıların tamamı orta sınıfa dahildir.
    başka bir yaklaşımsa emeği kolektif emek olarak açıklar ve artı değerin üretimi ve dolaşımı sürecinde görev alan tüm çalışanların işçi sınıfı içinde yer aldığını idda eder.
    orta sınıflar; alt orta sınıf ve üst orta sınıf olarak iki ama katagoride incelenebilir. alt orta sınıf gelir dağılımı ve kültürel olarak işçi sınıfına yakınken üst orta sınıf burjuvaziya daha yakın durmaktadır.
154 entry daha
hesabın var mı? giriş yap