• mehmet seyda'nın 1972 yılında kaleme aldığı altı sayfalık tutunamayanlar eleştirisinin ana konusu. seyda, 'insanın aklına her geleni yazmasından bir roman ortaya çıkabilir mi?' sorusu etrafında yazdığı polemik kokan yazıda oğuz atay, ayıklama ve seçme gözetmeden, bir yığın tutarsızlıktan keyfi bir roman çıkarmakla eleştiriliyor. bu düşünceyi fethi naci desteklemiş, murat belge bu düşünceye karşı çıkmıştır. dönemin çoğu tipik eleştirmeninin sürekli üzerinde durduğu 'insan eksikliği' vurgusunu da yapan seyda' ya oğuz atay şöyle cevap verir (al sana postmodern bir tokat) :

    "ben kahramanlarının iplerini istediği gibi oynatarak insanlardan kuklalar yaratan büyük romancıların yeteneklerinden yoksunum. roman kahramanlarına uygulayacak büyük nazariyelerim, onları peşinden koşturacağım büyük ülkülerim yok!"

    oğuz atay gene de ölümünden iki ay önce şu acı cümleyi yazar günlüğüne: "belki...aklına nasıl geliyorsa öyle yazan biriydim." ben de şunu sormak istiyorum. bugün kaç kişi mehmet seyda'yı tanıyor, okuyor; kaç kişi oğuz atay'ı?

    (bkz: ben buradayım)
hesabın var mı? giriş yap