8 entry daha
  • teorik olarak öndeki araç ile aranızdaki mesafe değildir..

    dersimizden bir alıntı..
    "tkp 101 (evet ders kodu biraz tehlikeli) - takip mesafesi:

    sevgili sürücü, sen 90'la giderken, kimi zaman öndeki araçla aranda 50 metre mesafe olsa da, senin fren yaptığında öndeki araca koymaman için yeterli olmayabilir.. ki ayrıca kimi yurdum trafiklerinde, 90'la rahat rahat gidilebilen bir yolda, arkandan 150 ile gelip seni geçmek isteyenler olacaktır, bu yüzden sırf önü değil, arkanı da kollaman gerekecektir ki, öküzün biri "nasıl olsa çekilir" mantığıyla gelip götüne girmesin..

    bu noktada çözüm nerede?

    çözüm tam olarak araba kullanmamakta.. şaka şaka yok öyle bir şey.. çözüm kendi araç takip mesafeni yaratmakta..

    tkp 102 - takip mesafesi yaratmak

    olay çok basit.. istersen 200'le git, (sana gitme demeyeceğim ama gitme lavinia) olay sürücünün bakış açısında bitiyor.. sen 200 ile giderkene hala daha öndeki aracın tamponuna bakarsan, o da öndeki aracın tamponuna, onun önündeki de öndeki aracın tamponuna bakıyorsa.. onların da önündeki araç yolda bir terslik olduğunda hafif bir fren yapmak isterse;

    ne olur?

    en öndeki,
    1. araç hafif bir fren yapar.. arkadan gelen,
    2. araç, ön tarafa bakmadığı için biraz daha sert bir fren yapar.. onun da arkasından gelen
    3. araç yine ön tarafa bakmadığından daha da sert bir fren yapar.. ve tabii ki daha da arkadan gelen
    4. araç bu dayanılmaz hafifliği olan zamanlamada fren mren yapamaz önce 3'e, ardından da dolaylı yoldan 2'ye ve hatta 1'e çakar veya "uuuuv beybi uçarım kaçarım" deyip şerit değiştirirken yandaki kamyon ona çakar..
    bilimsel olarak çözümleme yaparsak sonuç ortada..

    bu bağlamda: özellkle istanbul trafiğinde "hübeeleeee araç takip mesafesine girmesene ayuuuu" demeniz size bir fayda sağlamayacaktır.. "sizi, (burada vurgu var) yasa korur" (toroğlu, e, yıllardan bir yıl) gibi klişelere başvurmayacak olursak, sizi yine kendiniz korur.. yukarıdaki şekli tekrar inceleyelim:

    1. araç hafif bir fren yapar..
    2. araç, ön tarafa baksa da bakmasa da bir fren yapar..
    3. araç yine ön tarafa bakıyorsa zaten 2. araç ile birlikte fren yapar..
    4. araç "orada bir bokluk var, yavaşlayayım en iyisi" diyerek, öndeki araçların stop lambalarının da verdiği yetkiye dayanarak, onları karı koca, yok yok bu değildi, fren pedalıyla ilişkiye girer..
    sonuç ortada..

    ana düşünce: siz de araç kullanırken öndeki aracın tamponundan ziyade, optimum mesafede size sorun çıkarabilecek araçları gözlerseniz, daha güvenli, daha fren balatası dostu bir sürüş elde edersiniz.. belki bir gün diğer sürücüler de bu uygulamaya geçer.. ne dersiniz? fena olmaz değil mi?"

    özet geç lan piç: mal mısın arkadaşım neyine güvenip kamyonun arkasından 80'le gidiyorsun? önündeki aracı görüyor musun ki, haldır haldır gidiyorsun? ölmek mi istiyorsun?
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap