9 entry daha
  • "elektronik sektöründe yetkili servis fiyatı pahalıdır. çünkü kullanılan parça yan sanayi değildir." denmiş. şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; yetkili olanı da olmayanı da aynı malzemeciden alışveriş yapar. yani malzeme satan işyeri ne satıyorsa ikisi de aynı malzemeyi kullanıyor. arçelik, vestel vs kendileri malzeme üretmiyor. mesela philips, tda serisi entegre üretiyor. bu firmaların çoğu da gidip bu malzemeleri kullanıyor ve televizyon üretiyorlar falan filan. e malzemecide de philips'in ürettiği entegrelerden başka bir şey yok. yani istesen de yan sanayi ürün kullanamazsın.
    yetkili servislerin pahalı olma sebebi nedir? kısaca ana etmenleri yazmak gerekirse; öncelikle yetkili servisler işçilik ücretini sike sike alırlar. özellikle lcd tv gibi pahalı ürünlerin işçilik ücretleri de yüksek olduğu için faturanız kabarık olur. işçilik ve malzeme ücretinin üzerine yol parasını vs. de eklerler. hatta alınan malzemeye yüzde 25 kar ekleme hakları da var.
    yetkili olmayan servislerde ise işçilik ücreti işyerine göre değişmekle birlikte en fazla yetkili servisler kadar alırlar. malzeme ücretine kar eklenmez. ve genellikle eve getir götür işlemleri için de ücret alınmaz. yani ekmek kazanılan yer işçilik ücretidir. o yüzden genellikle işçilik ücretleri üzerinden pazarlık yapmazlar.
    yetkili olmayan servislerin sizi kazıklama yöntemi, yan sanayi malzeme kullanmak değil(çünkü böyle bir şansları yok), kullanmadıkları bir malzemeyi değiştirdiklerini iddia etmek olabilir. ama bu konu yetkili servisler için de aynen geçerlidir.
    yetkili servislerin avantajı nedir? özellikle günümüzde tek tek arızalı malzemeyi bulmak yerine kart değişimine gidilir. işte bu kartlar fabrika tarafından yetkili servise gönderildiği için kart temin etmek gibi bir dertleri yoktur. hele ki piyasaya yeni çıkmış bir ürün ise yetkili servis haricinde tamir ettirmeniz çok zordur. aslında yetkili servislerin pahalı olma sebeplerinden biri de budur. çünkü yeni ürünlerin garanti süresi dolmuşsa ve piyasada yapılamayacağını da biliyorlarsa tabiri caizse "geçirirler."
    işinin ehli olma durumu var bir de. degauss bobini diye bir nane var. ptc'si sağlam olan tüplü televizyonlardaki renklenmeleri gidermek için kullanılır. ama ptc bozuksa bir halta yaramaz. işte bu bobini lcd ve plazmalar için deneyen yetkili servisler de var. bazıları olaydan bu kadar kopuktur. (elinize bir mıknatıs alıp tüplü tv'ye yaklaştığınızda renklerin bozulduğunu görürsünüz, aynısını lcd ve plazma tv'lere yaparsanız bir şey olmaz.)
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap