2 entry daha
  • sylvius leopold weiss, (12 ekim 1687 – 16 ekim 1750) alman besteci ve lavta icracısı. kendisi gibi önemli bir lavta icracısı bir babanın oğlu olan sylvius, hayatının sonuna dek çeşitli saraylarda lavta icracılığı yapmış. lavta tarihindeki en önemli ve en çok eser vermiş bestecilerdendir. lavta için yazdığı 600 civarında bestesi vardır. oda müzikleri ve konçertolar yazmış olduğu bilinse de, bugüne kadar sadece solo partisyonları ulaşabilmiştir.

    wilhelm friedemann bach'la arkadaşlığı dolayısıyla johann sebastian bach'la tanışmış. dönemin müzik eleştirmeni johann friedrich reichardt'ın ifadesine göre, "lavta'da armonik modülasyonlar ve kusursuz kontrpuan oluşturmanın ne derece zor olduğunu bilenler, büyük lavta üstadı weiss'in, büyük klavsen ve org üstadı j.s.bach'a fantezi ve füg icrası üzerine meydan okuduğunu hayretler içinde duymuş, hatta tanıkların anlattıklarına bile inanmakta zorlanmışlardır."

    bugün başka başka bestecilerden aşina olduğumuz melodilerin gerçek kaynağına ulaşmak için, weiss'in lavta için yazdığı sonatları dinlemeyi tavsiye ederim.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap