76 entry daha
  • dünyadaki kur savaşının merkezinde yer almaktadır.
    aslında böyle medyatik söylemleri sevmem ama bir süredir vardı bu savaş, doların tl karşısında tepetaklak olmasıyla bizim de gündemimize oturdu.

    iki cephesi var şu an. abd dolarının değer kaybı ve yuan'ın değerinin altında oluşu.
    doların değer kaybı en çok abd'ye yarıyor. sadece para basarak bu işin olmayacağını hem abd hem de ab fark etti.
    artık eskisi gibi cari açıklar verebilmeleri mümkün değil. bu sebepten cari fazla veren ülkelerin fazlalarına göz diktiler.
    burada en başta çin ve sonra diğer gelişmekte olan ülkeler geliyor.
    yuan'ın düşük değerinden kaynaklanan dünya ticaretindeki dengesizliği gidermek için yuan'ı değerlendirmesi için hem abd hem de ab çin'e baskı yapıyor. en son bugün çin başbakanı yuan'ın değerini kademeli olarak arttıracağız dedi.
    diğer yandan para birimleri sabit olmayan diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında değerlenmeye devam ediyor. bu da ülkelerin ihracatlarını azaltırken, ithalatlarını düşürüyor. bu sebepten en son brezilya dolara vergi getirdi. boj faizleri 0ladı.
    abd hazine bakanı geithner ticaret fazlası veren ülkelerin ihracat odaklı politikalarından vazgeçmesi gerek dedi.
    yani diyor ki ihracatı düşük dolarla biz yapalım siz bizden alın.
    doların değer kaybı en çok abd'ye yarıyor. gelişmekte olan ülkelerin ithalatını arttırdığı gibi bu ithalatı karşılayabilmek için ülkelerin merkez bankalarının döviz rezervlerini arttırmasına zorluyor. ab ülkeleri içinde 1,4 üzeri euro'nun sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum. çünkü onlar da cari açık vermek istemiyor.

    işin türkiye boyutuna bakarsak, biz de aynı şekilde etkileniyoruz. artık krizden çıkış planlarının başlatıldığı bugünlerde ucuz döviz ithalatımızı arttıracak ve zaten problem olan cari açığı iyice büyütecektir. aynı zamanda seçime doğru giderken mali politikaların gevşetilmesi sorunu daha da derinleştirecektir. bu yüzden ucuz dolar bizim de işimize gelmiyor. sepet bazında 1,69'lardayız. 1,70 altı gerçekten problemli bence. yalnız diğer ülkelerden daha pasif davranıyor bizim merkez bankası burası açık.

    toparlarsak artık cari açık veren ülkeler cari açığını kapatmak istiyorlar. bunu da ihracatla yapacaklar, yani cari fazla veren ülkelerin fazlalarından feragat etmesi gerekiyor. fakat kimse taviz vermek istemiyor. bir nevi dünya dolara karşı mücadele ediyor gibi bir durum var.
    artık tüketimde abd bayrağı yüksek tasarruf yapan ülkelere devretmek istiyor. japonya gibi. yen de 82-83'lere geldi dolar karşısında. faiz indirdiler, yen sattılar ancak yaramadı. dünya ticaretinde dengelerin değiştiği açık.

    he bu arada tüm bu olanlardan abd kadar kârlı çıkan bir diğer kişi varsa o da hani o herkesin konuşup da kimsenin kim olduğunu bilmediği para babalarıdır. en son japonya'dan bir qe daha geldi. abd'den de bir qe gelirse artık ucuz paranın içinde boğulacaklar.
335 entry daha
hesabın var mı? giriş yap