3 entry daha
  • birçok şekilde gerçekleşebilir. iltihap böbreğin hangi bölümünde ya da hangi biriminde oluşmuşsa ona göre isimlendirilir. böbreğin çıkışı olan ve idrarı üreter denilen bölüme ileten böbrek pelvisinin iltihabına pyelonefrit denir. pyelonefrite zemin hazırlayan en önemli faktör idrar yolunda bir tıkanıklık olmasıdır. bu taş da olabilir, tümör de olabilir, dışarıdan herhangi birşeyin basısına baglı da olabilir. çoğunlukla taşa bağlıdır bu tıkanıklık ve idrar akımı tıkanıklıktan dolayı saglanamazsa geride yani böbreğin pelvisinde birikir ve hidronefroz dediğimiz böbreğin şişmesine yol açar. bu aynı zamanda enfeksiyona da zemin hazırlar. çünkü normalde steril olan idrar bir yerde biriktiğinde içerisindeki üreyi kullanıp enfeksiyona yol açan birçok bakteri vardır ki bunların ekmeğine yag sürülmüş olur bir nevi. işte bu olaylar sonucunda böbrek pelvisinin iltihabı gerçekleşir ki buna pyelonefrit denir.tek taraflı tıkanmalar kolay kolay postrenal böbrek yetersizliği yapmaz çünkü idrar akımını sağlayan sağlam bir üreter daha vardır. yani tıkanıklık örnegin sagdaysa solda idrarı mesaneye ileten sistem çalıştıkça toksik maddeler bir şekilde vücuttan atılmaya devam edecektir.

    belirtileri çok tipik olmakla birlikte birçok basit rahatsızlıkla da karışabilir. kasığa da vurabilen yan agrısı, ateş, idrar yaparken yanma,bulantı, kusma vb. bulgular verir. teşhis laboratuar bulguları ve görüntüleme yöntemleriyle doğrulanmalıdır.

    pyelonefrit çok ciddi bir hastalıktır, antibiyotik tedavisiyle gerilemeyen pyelonefritlere idrar çıkışını saglama amaçlı mutlaka müdahale edilmelidir (nefrostomi, double j stent vb gibi bunlar ayrıntılar). aksi taktirde uzun dönemde böbreğin çalışmasını bozarak atrofik böbrek denilen böbreğin fonksiyonunu kaybetmesine yol açabilir. yan ağrısı birçok hastalıkla görülmekle birlikte özellikle yan ağrısına, kasık agrısına 38i geçen ateş ve idrar yaaprken yanma eşlik ediyorsa çok fazla vakit kaybetmeden doktora başvurmanızı öneririm.
    (halk dilinde anlatacağım diye 1 yerine 5 cümle kurdum resmen, umarım açıklayıcı olmuştur.)
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap