7 entry daha
  • şol dünyada sıçsa sanat olacak -alay etmiyorum- bildiğim tek insan bu kadındır.

    marina abramovic, çok genel tanımlamak gerekirse, bir vücut sanatçısı. (bkz: body art) onun sanatını seyirciyle birebir iletişim içinde olduğu performansları oluşturuyor diyebliriz. (bkz: performans sanatı) 1970'lerden beri bu işi yapan biri olarak* kendini 'performans sanatının babaannesi' olarak tanımlıyor.

    aslında vücut sanatı marina'nın yaptığını açıklamaya yetmez şahsi kanaatimce. zira her zaman bedenini kullanmıyor; birçok performansında beynin -daha doğrusu aklın ve zihnin- sınırlarını zorluyor.

    ben kendisini birkaç ay evvel new york moma'da şu performansında canlı izledim. 64 yaşında bir kadın için fazla iyi bir vücudu var. hayattaki bütün işinin performans sanatı üstüne olduğu düşünülürse vücudunu neden bu kadar iyi koruduğu anlaşılıyor elbette. ny moma'da bunun dışında marina'nın geçmişte kendisinin sergilemiş olduğu performansları canlı gerçekleştiren başka genç sanatçılarla kendisinin eskiden ulay'la gerçekleştirdiği performanslarının videoları ve performanslarında kullandığı eşyalar vardı. benim aralarında en etkilendiğim kemiklerle olan gösterisiydi.*

    ulay'la gerçekleştirdiği performansların birkaçı şöyle:
    aaa-aaa
    expanding in space -- örneğin bu performansta ulay marina'dan çok önce bırakıyor performansı. marina'nın sanatına olan tutkusunu bu videoda çok net hissedebilirsiniz.
    the other-''rest energy''

    yalnız performanslarından birkaçı da şöyle:
    art must be beautiful, artist must be beautiful
    rhythm 10
166 entry daha
hesabın var mı? giriş yap