9 entry daha
  • tarihimizin en hazin sayfalarından biridir, ankara meydan muhaberisi. iki dolu testi birbirine çarpmı$ ve sonuçta biri kırılıp dağılmı$tı.
    sava$ sonrasıydı. bayezid mağlub ve esir olmu$tu. ancak bir türk hükümdarı olduğu için töreye uyuldu ve silahı alınmadı. onu timur'un huzuruna getirdiler. üzeri ba$ı toz toprak içinde olmasına rağmen dimdik duruyordu. gururundan hiçbir $ey kaybetmemi$ti ve galibin önünde eğilmeyi zül addediyordu. hayatının bu en zilletli anında tam bir yaralı aslan gibiydi. timur ona baktı, baktı ve bir müddet sonra kahkahalarla gülmeye ba$ladı. bu kahkaha yıldırım'ı çileden çıkarmaya yetmi$ti:
    - allah'ın bedbaht eylediği birisiyle alay etmek fenadır!
    timur hala gülüyordu:
    - sana değil, dedi, allah'ın bu dünyayı senin gibi bir kör ile benim gibi bir topala bıraktığına gülüyorum.
    timur yıldırım'ı ak$ehir'de muhafaza altına aldırdı. rivayete göre onun, huzurunda eğilmesini çok istiyor; yıldırım da bunu hissetiği için asla taviz vermiyordu. nihayet timur giri$i alçak bir otağ yaptırıp içine oturdu ve yıldırım'ı huzuruna istedi. yıldırım otağın kapısına gelince kılıcını sıyırıp bütün pazu kuvvetiyle a$ağıdan yukarıya çaldı. sahtiyandan mamul otağ tam da yıldırım'ın boyu kadar yırtılmı$tı. kılıcını kına koydu ve dimdik huzura girdi.
168 entry daha
hesabın var mı? giriş yap