aynı isimde "olası kast (140journos belgeseli)" başlığı da var
6 entry daha
  • pratikte bilinçli taksir ile arasındaki fark en basit şöyle açıklanabilir. alkollü araç kullanan kişi, alkollü araç kullandığı için doğabilecek tehlikelerden haberdar olmasına rağmen, bu durumun gerçekleşmesini istemez. adam gidip bile bile kaldırımdaki adama vurmaz mesela. ama vurabileceğini de öngörür, bu da bilinçli taksir sonucunu doğurur.

    olası kastta ise, kalabalık bir caddede kaçan birini silahla ateş ederek öldürmek isteyen bir suikastçiyi ele alalım. aslında burada fail kaçan kişiyi vurma saikiyle ateş etmektedir ancak kalabalık bir caddede bulunması nedeniyle silahından çıkan mermiler caddedeki insanlara da isabet eder ve onların da ölümüne sebebiyet verir. burada, caddedeki diğer insanların ölmesi, failin umurunda değildir. böyle bir şey olacağını öngörür ama bilinçli taksirden farklı olarak, bu durumun gerçekleşmesi umurunda değildir. gerçekleşmesini önlemek için de herhangi bir şey yapmaz.

    ayrıca olası kastla, kastı karıştırmamak gerekir. yukarıdaki örnekte yer aldığı gibi, fail kaçan kişiyi vurma saikiyle ateş etmektedir, dolayısıyla mermilerin caddedeki diğer insanlara isabet etmesi, o kişileri vurma saiki olmadığından, olası kast hükümlerine göre değerlendirilir.

    tck'nın yürürlüğe girdiği ilk zamanlar, bilinçli taksir-olası kast ayrımı doktrinde hararetli tartışmalara neden olmuştur ancak genel kabul görmüş tanımı budur ve hukuk fakültelerinde de çoğunlukla bu pratikler üzerinden öğrencilere öğretilir.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap